Kringle med honningmarinerte epler
Oppskrift av: Wenche Andersen
180 minutter
BakverkIngredienser
100 g
smør3.5 dl
melk1 stk
egg50 g
gjær1.5 dl
sukker0.5 ts
bakepulver1 ts
kardemomme0.5 ts
salt11 dl
hvetemelFyll
800 g
eple1 dl
eplemosteller cider0.5 stk
vaniljestang1 ss
honningSlik gjør du det:
Begynn med fyllet. Skrell eplene, og del i små biter. Bland sammen eplemost/cider, splittet vaniljestang og honning. Vend inn eplene og ev rosinene og la dem trekke i marinaden mens deigen heves. Sil av marinaden før eplene brukes i kringelen. Deig: Smelt smøret og ha i melk og varm til fingervarmt, ca 37 ºC. Rør gjæren ut i litt av melkeblandingen og ha alt over i en bakebolle. Tilsett sammenpisket egg, sukker, kardemomme, salt og mesteparten av melet. Elt sammen til en smidig deig, tilsett ev. resten av melet. Dekk bakebollen med plast og sett til heving på et lunt sted i ca 30 minutter. Ha den hevede deigen på bakebordet, elt lett sammen og trill ut til en lang pølse, ca. 1 m. Klem eller kjevle den ut til bredden er ca. 15 cm. Fordel de avsilte eplebitene langsetter midten av deigen. Brett sammen og form til kringlefasong på et stekebrett. Husk å legg skjøten ned. Dekk til og la kringlen etterheve 40-50 min. Pensle med sammenpisket egg og dryss med mandelflak og perlesukker. Stek på nederste rille i varm stekeovn 200 ºC i 20 -30 min. Avkjøl på rist. Kringlen egner seg godt til frysing.