Langtidsstekt kalkun servert med marshmellowsalat og portvinsaus
Oppskrift av: Wenche Andersen
1440 minutter
HovedrettIngredienser
8 porsjoner
4 kg
kalkunKraft til saus
1 stk
gulrot2 skiver
sellerirot1 stk
sjalottløkPortvin- og fløtesaus
1 l
kraft5 ss
hvetemel2 dl
fløte2 dl
portvin2 ss
smørMarshmellowsalat
2 beger
vaniljekesam0.5 pose
kokosmasse1 bokser
hermetisk frukt cocktail0.5 pose
marshmallowSlik gjør du det:
Frossen kalkun tines i kjølerom eller på et annet kjølig sted. På denne måten holder kalkunen på kjøttsaften. Det tar ca 2 døgn å tine en middels stor kalkun (ca 5 kg). Når den er tint fjernes posen med innmat (hvis den ligger inni fuglen). Skyll og tørk både inn og utvendig med papirhåndkle. La fuglen ligge i romtemperatur 4-5 timer før den stettes i stekeovnen. Brett vingespissene bak på ryggen, slik at kalkunen ligger stødig. Del ev godt skrubbet appelsin opp i båter og legg båtene inn i fuglen ev sammen med friske urter. Knyt hyssing rundt benknokene og stram til. Legg ev en blanding av smør og presset appelsin under skinnet på brystsiden av kalkunen. Pensle kalkunen med smeltet smør tilsatt presset appelsin, salt og krydder. Legg ev kalkunen i en stor stekepose. Legg den på rist over langpannen eller rett i pannen hvis fuglen er stor. Kalkunen er ferdig når steketermometeret spretter ut. Sett i varm stekeovn 75 ºC og stek i 10-12 timer. Vil du bruke kortere tid stek ved 160 ºC, ca 30 min pr kg. La kalkunen hvile 20-30 min før den deles opp. Er kalkunen fylt med farse beregn 30-45 min lengre steketid. Server med hjemmelaget potetmos eller kokte eller stekte poteter, portvin- og fløtesaus, aspargesbønner og marshmellowsalat. Kraft Kok kraft av innmaten som du finner inne i kalkunen. Brun innmaten i smør i en gryte. Tilsett en gulrot i store biter, 2 skiver sellerirot og 1 sjalottløk. Hell over kaldt vann til alt er dekket. Kok opp og skum godt. La kraften trekke 1 1/2 - 2 timer uten lokk. Sil av sjyen som har dannet seg i langpannen under steking av kalkunen og bland denne med kraften. Portvin- og fløtesaus Kok opp kraften og tilsett hvetemel rørt ut i litt vann. La sausen småkoke 8-10 min. Ha i fløte og portvin. Rør inn smør og smak til med salt og pepper. Tips: Portvin kan erstattes av samme antall ss solbærsaft som angitt antall dl portvin, øk fløtemengden med 50 %. Marshmellowsalat Bland sammen og pynt med clementinbåter.