Marinert bjørnesteik i gryte servert med mandelpoteter, rosenkål og karamelisert bringebærsaus
Oppskrift av: Wenche Andersen
1440 minutter
HovedrettIngredienser
4 porsjoner
Marinade
1 fl
bok øl eller pils1 ss
bringebæreddik1 dl
blåbær4 ss
olje, nøytral3 stk
knust einebær0.5 ts
rosmarin, tørketSaus
2 ss
sukker, brunt3 ss
bringebæreddik6 dl
kraft fra steken3 dl
rømme/ crème fraîcheSlik gjør du det:
Er kjøttet frosset, tin det langsomt i kjøleskapet i 2-3 dager. Renskjær kjøttet for hinner, surr det ev med bomullstråd, legg det i en dobbel frysepose og hell over marinade. Knyt igjen og legg posen i en bolle i kjøleskapet og la ligge til marinering i 2-3 dager. Ta kjøttet ut av kjøleskapet ca 2 timer før det skal tilberedes og la det tempereres på kjøkkenbenken. Ta kjøttet ut av marinaden, tørk godt av det og brun det rundt på alle kanter i smør i en gryte. Hell over kokende kraft, knuste einebær og timian. Stikk inn et steketermometer i kjøttet. Og la steken trekke (ved ca 80 °C - ikke koke!) i 1 - 1 ½ time, til steketermometeret viser 68-70 °C. Ta opp kjøttet, dekk det til og la det hvile minst 30 min før servering. Sil sjyen. Saus: Smelt brunt sukker (bli karamell). Tilsett eddik (sukkeret vil stivne, men det vil koke seg mykt med eddiken igjen) og kok inn til en tykk sirup. Ha i kraft og rømme og la sausen småkoke uten lokk til passe konsistens. Sausen kan gjerne stå og trekke 1 - 1 ½ time, den vil blir bare bedre. Smak til sausen med salt og pepper og sorte dråper før servering. Er sausen for tynn jevn den med litt maisennamel rørt ut i litt kaldt vann. Server med mandelpoteter kokte eller pure, saus og grønnsaker for eksempel rosenkål. Tips: Mandelpotetpure. Rens og kok mandelpoteter i usaltet vann. Hell av kokevannet, mos potetene og spe med varm melk. Smak til med smør, salt og pepper.