Sjokoladesandwich med banansorbé og jordbærsalat
Oppskrift av: Stian Floer
1440 minutter
DessertIngredienser
Banansorbé
5 dl
vann150 g
sukker25 g
glukose1 stk
lime1 stk
vaniljestang4 stk
bananSjokolademussé
60 g
eggeplomme80 g
sukkerlake200 g
kremfløte2 cl
cognac3 cl
kahluaTil sukkerlake
1 dl
vann135 g
sukkerPistage Joconde
1 stk
egg90 g
melis20 g
hvetemel100 g
eggehvite15 g
smørJordbærsalat
1 kurv
jordbær4 cl
sukkerlakeSlik gjør du det:
Banansorbé: 1. Kok opp vann, sukker, glukose, vaniljestang 2. Vask og skjær bananene i biter, og tilsett i den varme sukker laken. La stå over natten. 3. Legg gelatinet i kaldt vann. 4. Hell 2 dl av sukkerlaken over gelantinen, varm opp og bland det hele sammen. Sil av bananene og hell banan-smeten over i ismaskinen (eller i frys. Må da piskes hver ½ time til den er frossen) Sjokoladesandwich: -Sjokolademoussé: 1. Eggesmet: Visp sammen eggeplomme med den kalde sukkelaken. Sett bollen i et vannbad som er varmet til rett under kokepunktet. Visp kraftig til det blir en tykk krem, ca 85 grader c. Visp kremen til den blir kald. 2. Hakk sjokoladen og smelt i vannbad på 55 grader c. 3. Visp krem av fløte lett og luftig. 4. Bland sjokoladen med halvparten av kremen til en ganache. Bland så ganachen med resten av kremen. Vend i eggesmeten, konjakk og kaluha forsiktig, litt etter litt. - Pistage Joconde (bunn): 1. Bland pistasjemel med hvetemelet. Pisk eggedosis av 2/3 av melisen og egg. 2. Smelt smøret. 3. Pisk marengs av eggehviten og resten av melisen. 4. Bland eggedosis, pistasjen og melblandingen, vend marengsdeigen og smelt smøret. 5. Jevn ut deigen jevnt på et bakepapir eller silpat til det er ca 4mm tykt. 6. Stek i 225 grader c. i 7 - 8 minutter. - Montering: 1. Ta en avlang form og skjær ut 4 biter pistasje som passer eksakt i formen. 2. Legg først 1 lag med dette i bunnen og pensle med aprikossyltetøy. Legg så på en cm. tyktt lag med sjokoladmousse. Gjenta videre, men avslutt med Pistage Joconde. 3. Legg i press helst over natten. 4. Skjær opp i 1 - 2 cm tykke skiver før servering. Jordbærsalat: Jordbærene kuttes i grove biter, hell dessertvinen og sukkerlaken over. Anrettes: Sjokoladesandwichen deles i skiver ca 10 min før servering, ha banansorbé ved siden av og jordbærsalaten rundt.