Tarte flambée
Denne pizzalignende retten er fra Alsace i Frankrike, og "må" selvfølgelig serveres med en riesling-vin fra samme området.
Oppskrift av: Art of Taste
180 minutter
Form og paiIngredienser
4 porsjoner
Bunnen
250 g
hvetemel0.5 ts
salt3 ss
olivenolje1.25 dl
vann, lunkentFyllet
3 dl
crème fraîche200 g
bacon2 stk
hviteløk1 ss
olivenoljeSlik gjør du det:
Bland gjæren og det lunkne vannet. La det stå lunt i 10 minutter til gjæren begynner å skumme. Hvis det ikke bobler etter 10 minutter, må du kaste den og starte på nytt.
Sikt melet i en stor bolle og tilsett salt, olivenolje og gjærblanding. Bland deigen og form den til en ball. Legg deigen på et litt melet underlag og kna den. Tilsett eventuelt mer mel eller noen dråper lunkent vann. Deigen skal bli myk og tørr, ikke klissete.
Kna i 10 minutter eller til deigen er jevn og straks trekker seg sammen når du stikker et hull i den med fingeren. Smør inn en stor bolle med olivenolje. Rull deigballen rundt i bollen slik at den dekkes med olje, og skjær et lite kryss med en skarp kniv øverst på deigen. Dekk til med et rent kjøkkenhåndkle og la den hvile på et lunt sted i 1 - 1,5 time, eller til deigen er dobbelt så stor.
Slå deigen flat med neven noen ganger slik at luften går ut av den. Elt den deretter i noen munutter. La den igjen stå på et lunt sted og heve til dobbel størrelse.
I mellomtiden kan du forvarme stekeovnen til maksimal temperatur (vanligvis ca 250 C). Om du vil, kan du også prøve å steke den med grillelementet (følg nøye med under stekingen).
Skjær løken i tynne skiver. Skjær bacon i biter. Pisk crème fraîchen til den blir tykk. Ha i løk og bacon. Krydre med litt salt og nykvernet pepper.
Kjevle ut deigen så tynn som mulig til et rektangel. (Du kan også lage flere mindre runde). Helst ikke høyere enn 3 mm, og legg det på en bakeplate smurt med olje. Spre fyllet på deigen og stek i 10-15 minutter, eller til deigen er sprø og fyllet har fått farge. Deles i kvadrater og serveres.