Bærterte
En av sommerens nytelser.
Oppskrift av: Håvard Egge
45 minutter
Ingredienser
300 g
finsiktethvetemel1 klype
salt125 g
kaldt, usaltetsmør1 stk
egg5 ss
vannTil blindsteking
........
Tykk vaniljekrem
50 g
finsiktethvetemel175 g
sukker1 klype
salt15 g
smør, usaltet4 stk
egg5 dl
melk1 stang
vaniljestang1 klype
saltSlik gjør du det:
Bland mel og salt i en bolle. Skjær smøret i terninger og jobb det inn ved å gni det inn med fingertuppene til melet får brødsmulekonsistens. Lag en fordypning i midten av melblandingen. Hell i egg og vann. Jobb inn fra senteret og ut til deigen begynner å samle seg til en deigball (jobb minst mulig med deigen for å oppnå dette). Ta deigen ut og press den forsiktig halvflat, men fortsatt rund. Pakk den inn i plastfolie og legg i kjøleskapet 1 1/2 time.Dekk bakebordet med mel, legg deigballen ned og kast litt mel på toppen. Kjevle deigen ut til ca 3 mm tykkelse. Deigen bør ha 8-10 cm større diameter enn terteformen.Rull deigen på kjevlen og dekk forsiktig terteformen. Det skal henge deig over kantene. Pass på at det kommer deig godt ned i alle formens hjørner.
Bruk fingrene til å presse vekk deig som henger utenfor formen og dekk formen med plastfolie. Sett i kjøleskap en time.Varm ovnen til 200 grader.
Klipp til bakepapir som er litt større i diameter enn terteformen og bekle den. Fyll med ris, tørkede erter eller bønner til 2/3 av formen er full. Stek slik i 15 minutter (dette kalles blindsteking).
Nå kan du lage vaniljekremen som terten skal fylles med: I en tykkbunnet kasserolle pisker du sammen alt utenom melk og vaniljestang.
Del vaniljestangen i to og skrap ut frøene. Bland med melken i en annen kasserolle og kok opp.
Tilsett vaniljemelken i mel- og eggblandingen. Rør konstant. La kremen koke noen minutter. Ta ut vaniljestenger og sil blandingen. Rør av og til under nedkjølning.
Tilbake til tertebunnen: Ta formen ut av ovnen og fjern bakepapir og ris eller bønner. Sett formen inn i ovnen igjen og stek ytterligere i ca ti minutter til tertebunnen har fått en gyllen farge.Ta den ut og la den hvile.Når terten er avkjølt kan den fylles med den avkjølte vaniljekremen.Topp med det du ønsker av bær.
Server kald.