Fristende søt gjærbakst med lite fett: Boller, kanelsnurrer, kringle, skolebrød
Oppskrift av: Wenche Andersen
60 minutter
BakverkIngredienser
Slik gjør du det:
(30-34 stk boller) Smelt smør, tilsett melk og visp ut Kesam i væsken. Varm til lunken og rør ut gjæren i litt av væsken (tørrgjær blandes i hvetemelet).Tilsett sukker, kardemomme og salt. Elt inn hvetemel til en glatt og smidig deig. Deigen skal ikke være for fast. Dekk deigen med plast og la den stå lunt til heving, ca 45 min (til den er dobbel så stor). Ta deigen ut på et melet bakebord og elt den lett sammen. Boller: Trill til en lang pølse og del i jevnstore biter og trill ut til runde boller. Kanelsnurrer: Del deigen i to og kjevle ut til et rektangel. Dryss på sukker og kanel og rull sammen. Del så i 2-3 cm tykke skiver. Skolebrød: Trill ut boller og legg på stekebrett. Etterhev under klede. Lag en fordypning i hver bolle og legg 1 ts vaniljekrem i hver fordypning. Stek som boller. Avkjøl på rist. Smør på melisglasur og dypp skolebrødene i en dyp tallerken med kokos. Sett boller eller skillingsboller på et stekebrett, smurt eller dekket med bakepapir. Dekk med et bakeklede og la bollene etterheve i 20-30 min, mens ovnen varmes til 225 ºC. For å få en blank overflate pensle med sammenpisket egg. Stek bollene i 10-12 min. Avkjøl på rist. Kringle: Kjevle deigen til et rektangel. Legg på ønsket fyll (se forslag). Rull fast sammen og form til en kringle på et stekebrett. Etterhev under klede og stek på nederste rille ved 200 ºC i 20-30 min. Forslag til fyll: - sukker og kanel (rosiner) ev rørt sammen med Kesam ellermykt smør - vaniljekrem ev rosiner - fast syltetøy eller eplebiter, sukker og kanel - mandelmasse eller revet marsipan