«Grønn» vårpai
Oppskrift av: Wenche Andersen
90 minutter
Form og paiIngredienser
Bunn 1, saftig og sprø:
100 g
smøreller bremyk150 g
hvetemel1 ts
bakepulver1 stk
eggBunn 2, mager og sprø, lett å kjevle ut:
60 g
smør100 g
cottage cheeseBunn 3, enkel:
2 pl
butterdeigFyll:
4 stk
sjalottløk2 neve
friskspinatevt nesle2 fedd
hvitløk(kan sløyfes)1 ss
smør4 stk
egg1.5 dl
matfløteeller lettrømme1.5 dl
melk1 ts
saltSlik gjør du det:
(24 cm form) Forslag til tre forskjellige paibunner, velg den som passer deg. Varm stekeovnen til 225 ºC. Smuldre sammen smør og hvetemel og rør inn egg eller cottage cheese. Deigen kan lages i en foodprocessor, pass på at den ikke går for lenge, slik at den blir seig. Klem deig 1 ut i en form, deig 2 og 3 kan kjevles ut. La gjerne deigen komme litt over kanten, den kryper alltid litt under steking. Prikk bunnen med en gaffel og forstek bunnen i varm stekeovn 200 ºC i 10-15 min, til den er lys gyllen. Rens og finhakk løk. Skyll spinaten under rennende vann og la den renne godt av seg, og del/riv opp i mindre biter. Finhakk urter og hvitløk. Varm smør i en stekepanne og stek løk og hvitløk til de er myke, uten å få farge. Tilsett spinat og la den trekke i 2-3 min. Tilsett urter og bland alt godt sammen. Hell grønnsakene over den forstekte paibunnen. Pisk lett sammen egg, fløte/rømme, melk, salt og pepper og hell over grønnsakene. Dryss over revet hvit ost. Cottage cheese blandes i egg og fløteblandingen. Stek paien på nederste rille i stekeovnen ved 180 ºC i 30- 40 min til fyllet har stivnet. Paien kan med fordel få «hvile» 15- 20 min før servering. server med en grønn salat og spekemat eller røkt laks. Tips: Quichen/paien kan tilsettes skinke, bacon eller laks/ørret.