Napoleonskake
Denne kaken er garantert enklere å lage enn du tror!
Oppskrift av: Marit Røttingsnes Westlie
Ingredienser
8 porsjoner
4 pl
butterdeigplater1 ss
hvetemel2 pl
gelatinplate3 dl
h-melk75 g
sukker2 stk
eggeplomme20 g
maisenna4 dl
kremfløteMelisglasur
200 g
melis3 ss
vannSlik gjør du det:
Du skal bruke 4 plater fra en pakke med butterdeig - det bruker å være 6 plater i pakken.
Tin butterdeigsplatene og sett stekeovnen på 200 grader.
Dryss bitte litt hvetemel på bordet og legg på to av butterdeigsplatene. Kjevle dem ut til de er litt over 20 x 25 cm. Bruk så en linjal og renskjær dem til den størrelsen. Legg det over på et bakepapirkledd stekebrett. Gjenta med de to siste butterdeigsplatene.
Prikk platene tett i tett med en gaffel før du setter stekebrettet inn i stekeovnen og steker butterdeigen til den blir lett gyllenbrun, et sted mellom 15 og 20 minutter. Legg dem forsiktig over på en bakerist og la dem avkjøles.
Legg gelatinplatene i en bolle med kaldt vann i 5–6 minutter. Bruker du vaniljestang, skjærer du den i to på langs og skraper ut frøene og har både frø og stang i en kasserolle sammen med melken. La det komme opp til kokepunktet. Vaniljesukker har du i en bolle sammen med det vanlige sukkeret, eggeplommene og maisennaen og rør det sammen til det blir klumpfritt.
Hell den varmede melken over eggeblandingen og rør det sammen før du heller alt tilbake i kasserollen og setter den tilbake på varmen. La vaniljekremen koke opp på forholdsvis svak varme og under konstant røring. La den koke i 1 minutt. Rør hele tiden slik at det ikke setter seg fast.
Ta vaniljekremen av varmen. Klem ut vannet av gelatinplatene og rør dem inn i vaniljekremen. Sett kremen til avkjøling.
Pisk en lett krem av fløten. Pisk opp – for hånd – den avkjølte vaniljekremen og kjør den gjennom en sil før du forsiktig rører den sammen med kremen.
Fordel kremen på en av butterdeigsplatene. Lag en klumpfri melisglasur og fordel den jevnt utover den andre butterdeigsplaten før du legger den på toppen av vaniljekremen.
Sett hele kaken inn i kjøleskapet i minst 1 time.
Det er litt vanskelig å skjære pene stykker av napoleonskaken, men det går enklest når du bruker en taggete brødkniv.