Hjemmelaget pasta
Oppskrift på hjemmelaget pasta.
Christopher Sjuve
120 minutter
HovedrettIngredienser
4 porsjoner
1 stk
løk, finhakket2 stk
gulrøtter, finhakket2 stilk
stangselleri, finhakket100 g
pancetta1 stk
laurbærblad375 ml
rødvin2 ts
tomatpuré4 stilk
oregano, grovhakketPasta
300 g
mel, helst tipo 000.5 ts
salt3 stk
eggVed servering
250 g
steinsopp, delt på langsSlik gjør du det:
Forvarm ovnen til 150 grader.
Varm oljen og ha i løk, gulrot, selleri, hvitløk og laurbærbladet
Bland litt salt og pepper i melet. Vend kjøttet i blandingen. I en annen dyp stekepanne (eller kjele), stek kjøttet på høy varme i olje. Stek til det er gyllent. Stek i flere omganger om nødvendig.
Når grønnsakene er myke, ha i pancetta og appelsinskall. Stek i fem minutter til fettet har løst seg opp og grønnsakene får litt farge.
Ha i det brunede kjøttet. Hell rødvinen i den tomme panne. La det koke på medium varme. Skrap bunnen så du får med alle godbitene.
Ha i tomatpurréen og rør godt. Stek i to minutter og rør stadig. Hell nå inn den varme rødvinen. Ha i to desiliter vann og la det koke opp. Ha i oregano.
Sett på lokk. Sett pannen (eller gryten) inn i ovnen i 1,5 timer, eller til kjøttet er helt mørt og væsken redusert. Sjekk et par ganger underveis - slik at kjøttet ikke tørker.
Lag pastaen i mellomtiden. Ha melet på en ren benk og lag en fordypning i melet. Dryss over saltet. Knekk eggene i fordypningen. Pisk eggene med en gaffel. Begynn sakte å piske inn melet. Når nesten alt er pisket inn, bruk hendene til å kna deigen i omtrent fem minutter.
Pakk pastadeigen i plast og sett den tilside i 5-10 minutter. Del deigen i to. Bruk pastamaskin, og begynn med den videste åpningen. Fortsett å bruke tynnere og tynnere åpning til du har den tynneste. Dryss litt semolina over (så den ikke kleber seg).
Gjør det samme med resten av pastaen.
Del pastadeigene med en tagliatellekutter. Om du gjør det for hånd, brett den lange deigen fra kortenden i 5 cm store bretter helt over til den andre enden. Kutt den så i skiver slik at du får lange striper (tagliatelle) med pasta. Dryss gjerne på litt mer semolina.
Kok opp vann og salt godt. Kok pastaen i tre minutter. Sil av og bland inn litt olivenolje om du ikke spiser det med en gang.
Før servering, ha litt olivenolje i en stekepanne på medium varme. Når det er varmt, ha i soppen og stek i 2-3 minutter.
Ved servering, ha bland pastaen pastaen med raguen og server i posjoner med nyrevet parmesan og stekt sopp.
Kokk: Angela Hartnett