Kamskjell med fennikel og granateple
Lekker kamskjell-kreasjon, signert stjernekokk Hellstrøm.
Oppskrift av: Eyvind Hellstrøm
120 minutter
Forretter og småretterIngredienser
8 stk
kamskjell1 stk
fennikel100 g
smør, usaltet1 ss
honning1 stk
stjerneanis, hel0.5 ss
pepper1.5 stk
sitron0.5 stk
granateple1 dl
hvitvin1 ss
sesamfrøSlik gjør du det:
Start med å rense kamskjellene. Ta en spiseskje og skrap ut alt innholdet. Ta ut den hvite muskelen. Skjær ut den hummerklolignende delen og legg muskel og klo i hver sin bolle i iskaldt vann. Klipp av og kast det som ser ut som en blå drue, men legg resten av innholdet i en tredje bolle med vann, dette er gjellene og det er dem vi skal koke kraft på. Skrell fennikelen. La roten sitte på slik at fennikelen ikke faller fra hverandre når du skjærer den i 1 cm tykke skiver. Legg fennikelavskjæret i en gryte sammen med gjellene og dekk med vann. La dette koke 30 minutter før du tilsetter hvitvin og koker i 30 minutter til. Etter en time siler du kraften og koker den videre til det er ca. 1 dl igjen. Pisk inn 100 g usaltet smør og saften av ½ sitron. Tilsett litt nykvernet pepper og en knivsodd kajennepepper. Legg fennikelskivene i appelsinjuicen, tilsett 1 ss honning, 1 hel stjerneanis og ½ ss sichuanpepper, eller ½ ss hele sorte pepperkorn. Kok i 30 minutter. Sil juicen og tilsett saften av 1 hel sitron. Kok juicen videre til det er ca. 1 dl igjen. Legg den delen av skjellet som minner om en hummerklo, i en gryte saltet vann. La vannet koke opp. Med en gang vannet koker, heller du av vannet og legger "hummerklørne" over i en bolle med isvann. Dette gjør vi for å stoppe kokeprosessen. Når de er avkjølt, skjærer du dem opp i små terninger. Del et granateple i to og slå bak på eplet slik at frøene løsner. Hell kaldt vann over granateplefrøene og fjern eventuelt hvite hinner som flyter opp til overflaten. Sil frøene. Stek fennikelskivene i klaret smør i ca. 30 sekunder på hver side. Rist 1 ss sesamfrø i en tørr teflonpanne til de så vidt får farge. Ha "hummerkloterningene" i gjellekraften, tilsett 1 ss av den innkokte appelsinjuicen og hold kraften varm. Vend fennikelskivene i appelsinjuicen og stek dem en gang til i olje i 30 sekunder på hver side. Snitt kamskjellene i tett rutemønster på den ene siden, og stek kamskjellene i nesten tørr teflonpanne, bare noen dråper olje, i 1 minutt på hver side. Dryss på maldonsalt og nykvernet pepper. På hver tallerken legger du en skive fennikel, dryss over litt ristede sesamfrø, dander skjellene rundt og pynt med granateplefrø. Hell noen skjeer saus rundt.