Lutefisk med tradisjonelt tilbehør
Christopher Sjuve
90 minutter
HovedrettIngredienser
Grønn ertestuing:
250 g
tørkede grønne erter3 ss
smør, mykt0.25 ts
sukkerHvit saus smakt til med sennep:
2 ss
smør2 ss
hvetemel4 dl
melk3 ss
grov søt sennepSlik gjør du det:
Beregn 750 g til 1 kg lutefisk per person. Varm stekeovnen til 200 °C. Legg lutefiskskivene med skinnsiden ned i langpanne, dryss med salt, 1 ss pr. kg fisk, og la fisken ligge med saltet 30-40 min. før langpannen dekkes aluminiumsfolie og settes i stekeovnen. (Saltet skal ikke skylles av) Bak/stek i varm stekeovn 200 °C på nederste rille i 30-40 min. Tips: Lutefisken avgir så mye væske under trekkingen at det ikke er nødvendig å koke den i vann. Koking i langpanne i stekeovn gir et meget godt resultat. Lutefisk skal serveres rykende varm på varme tallerkener. Tilbehøret varierer og er mange og gode, vi nevner noen: - Hvit saus smakt til med sennep, grønn ertestuing og ribbefett eller sprø stekt bacon. - På Vestlandet ble det brukt fett fra pinnekjøtt/fåreribbe. - Lefse eller flatbrød - Sirup eller terninger av geitost. - En viktig del av måltidet er nykokte gode poteter, gjerne mandel- eller ringerikspoteter. Kokes med skallet på, skrelles før servering.