Oksekjaker som er kokt lenge
Langkokt oksekjøtt er nydelig. Særlig med denne oppskriften.
Oppskrift av: Clotilde Dusoulier
180 minutter
HovedrettIngredienser
8 porsjoner
1.8 kg
oksekjaker eller annet kokekjøtt2 ss
røkt paprikapulver2 ss
ingefær, revet2 ss
spisskum, malt2 ts
havsalt1 ts
kardemomme, malt1 ts
Chilipulver (kan sløyfes)1 stk
rødløk, i tynne ringer8 stk
svisker, stenfrie3 ss
tomatpuré1 ss
balsamicoeddik4 dl
kraftSlik gjør du det:
Skjær kjøttet i 5 cm terninger og legg i trykk-kokeren, i en gryte eller i en slow-cooker.
I en liten bolle, bland sammen røkt paprikapulver, ingefær, spisskum, salt, kardemomme, chili (om du vil) og pepper. Bland dette godt sammen med kjøttet.
Ha i løk, svisker, tomatpure og eddik. Bland godt.
Hell i kraften.
Om du bruker trykk-koker
Lukk trykk-kokeren tett, sett på medium varme og gi maks trykk. Senk temperaturen og kok i 40 minutter. La trykket synke naturlig.
Sjekk om kjøttet er mørt med en gaffel. Om det ikke er mørt, kok det i fem minutter til før du sjekker igjen.
Om du bruker en gryte
Ha på lokket og kok opp. La det koke på medium varme. Senk temperaturen og la det putre i tre timer, helt til kjøttet er mørt. Rør en gang i blant og ha eventuelt i mer væske.
Om du bruker slow cooker
La det koke i 6-7 timer til kjøttet er helt mørt.
Prosessen videre
Løft ut kjøttet med en hullsleiv og sett til side. Sett kjelen på medium varme og kok opp sausen (bruker du slow cooker har du sausen over i en stor stekepanne). La det koke til sausen blir tykk. Ha kjøttet tilbake i sausen og varm opp om nødvendig.
Server gjerne potetmost eller ris til. Hakket koriander er godt til sammen med noen grønnsaker (gjerne stekt squash, grønne bønner eller stekt grønnkål).
Merk
Dersom du ikke får tak i oksekjaker kan du bytte det ut med annet kokekjøtt.
Som med alle slike retter blir det bedre dagen etter. Det kan også fryses, bare du lar det tine sakte i kjøleskapet (over natten).