Ost med smakfullt følge

Ost med smakfullt følge

Oppskrift av: Wenche Andersen

Ingredienser

Slik gjør du det:

Et stykke ost kan være en like god avsluttning på et måltid som en dessert. Til osteanretningen server 2-5 gode oster. For eksempel fast ost, hvitmuggost, kittmodnet ost og blåmuggost. Be om hjelp og tips i ostedisken. Det har kommet mange nye spennende norske oster fra "lokale produsenter", både av kumelk og geitemelk. Ost smaker best om den serveres temperert, dvs ta den ut av kjøleskapet minst 1 time før den skal serveres. Noen forslag til tilbehør til ost: - Små sorte oliven marinert i olivenolje og krydderurter. - Tappenade, pure av oliven, persille, ev hvitløk og olivenolje - Soltørket tomater marinert i olivenolje ev krydret med hvitløk og urter - Nøtter, valnøtter, ristede mandler, ristede pinjekerner - Syltede valnøtter: Smelt sukker til karamell og vend valnøttene i den varme karamellen. Tilsett bringebæreddik og kok helt inn. Tilsett resten av ingrediensene og kok under omrøring til det gjenstår 1/3 av væsken. - Tørket frukt, fiken, dadler, aprikoser, svisker. Aprikoser og svisker kan fylles med en kremet blåmuggost. Lag et snitt i frukten og legg inn fyllet. Servers til snacks og som dessert. - Marinerte aprikoser: Kok opp vann og sukker. Legg i aprikoser og kok opp. Hell på glass og sett på lokk. Avkjøl og oppbevar kaldt 1-2 uker. Marinerte aprikoser bør trekke i laken 1-2 dager før servering. - Flytende honning, godt sammen med parmesan og litt bløte hvite oster av gjeitemelk - Redusert balsamico, kok balsamico inn til det halve og drypp noen dråper over osten - En god olivenolje ev litt gourmetsalt - Sirup og chutney basert på frukt, krydder som chili, kanel og pepper. (Kan kjøpes ferdig) - Bakte ferske fiken. Kutt av det grove stilkfestet og del fiken i fire båter og legg i en liten kasserolle. Tilsett resten av ingrediensene og la trekke på svak varme til fikene er møre. Server lune til et godt stykke ost, gjerne en chevere eller et stykke brie.

Kanskje disse også frister?