Ost med smakfullt følge
Oppskrift av: Wenche Andersen
15 minutter
Forretter og småretterIngredienser
Syltede valnøtter
100 g
sukker200 g
valnøtter2 ss
bringebæreddik2 dl
rødvin1 stk
appelsin, bare saften1 stk
kanelstangMarinerte aprikoser
1 dl
vann1 dl
sukker, brunt100 g
aprikoser, tørkedeBakte ferske fiken
6 stk
fiken2 stk
nellikspiker1 stk
stjerneanis, hel1 stk
kanelstang1 dl
portvinSlik gjør du det:
Et stykke ost kan være en like god avsluttning på et måltid som en dessert. Til osteanretningen server 2-5 gode oster. For eksempel fast ost, hvitmuggost, kittmodnet ost og blåmuggost. Be om hjelp og tips i ostedisken. Det har kommet mange nye spennende norske oster fra "lokale produsenter", både av kumelk og geitemelk. Ost smaker best om den serveres temperert, dvs ta den ut av kjøleskapet minst 1 time før den skal serveres. Noen forslag til tilbehør til ost: - Små sorte oliven marinert i olivenolje og krydderurter. - Tappenade, pure av oliven, persille, ev hvitløk og olivenolje - Soltørket tomater marinert i olivenolje ev krydret med hvitløk og urter - Nøtter, valnøtter, ristede mandler, ristede pinjekerner - Syltede valnøtter: Smelt sukker til karamell og vend valnøttene i den varme karamellen. Tilsett bringebæreddik og kok helt inn. Tilsett resten av ingrediensene og kok under omrøring til det gjenstår 1/3 av væsken. - Tørket frukt, fiken, dadler, aprikoser, svisker. Aprikoser og svisker kan fylles med en kremet blåmuggost. Lag et snitt i frukten og legg inn fyllet. Servers til snacks og som dessert. - Marinerte aprikoser: Kok opp vann og sukker. Legg i aprikoser og kok opp. Hell på glass og sett på lokk. Avkjøl og oppbevar kaldt 1-2 uker. Marinerte aprikoser bør trekke i laken 1-2 dager før servering. - Flytende honning, godt sammen med parmesan og litt bløte hvite oster av gjeitemelk - Redusert balsamico, kok balsamico inn til det halve og drypp noen dråper over osten - En god olivenolje ev litt gourmetsalt - Sirup og chutney basert på frukt, krydder som chili, kanel og pepper. (Kan kjøpes ferdig) - Bakte ferske fiken. Kutt av det grove stilkfestet og del fiken i fire båter og legg i en liten kasserolle. Tilsett resten av ingrediensene og la trekke på svak varme til fikene er møre. Server lune til et godt stykke ost, gjerne en chevere eller et stykke brie.