Urtebakt klippfisk med brandade
Oppskrift av: Wenche Andersen
1440 minutter
HovedrettIngredienser
4 porsjoner
600 g
klippfiskUrteskorpe til fisken:
2 skiver
loff uten skorpe50 g
parmesan50 g
smørBrandade:
600 g
mandelpoteter2 fedd
hvitløk0.75 dl
olivenolje2 dl
melk eller matfløteTomatsaus:
6 stk
tomat2 stk
sjalottløk2 fedd
hvitløk0.5 dl
olivenolje2 ts
sukkerSlik gjør du det:
Vann ut klippfisken i 2-3 døgn. Skift vann 2-3 ganger. Begynn med tomatsausen. Flå tomatene (legg dem i kokende vann i ca 30 sek, så over i kaldt vann og trekk av skinnet). Del tomatene og ta ut kjernene. Del tomatkjøttet i terninger og stek i olje sammen med finhakket løk og hvitløk. Kok opp og la trekke til en fyldig saus. Smak til med salt, pepper, sitronsaft, sukker og frisk basilikum. Kok opp usaltet vann og legg i fisken og kok opp på nytt. Trekk kasserollen tilside og la fisken trekke i kokevannet i 10 min. Ta opp fisken, rens bort skinn og bein og skjær av de tynne bukstykkene. Bukstykkene skal være gjennomkokt mens de tykkere ryggstykkene kun er halvkokt. Mens klippfisken trekker, kok poteter og hvitløk i usaltet vann, hell av kokevannet og damp potetene godt. Tilsett de kokte bukstykkene fra klippfisken i de dampede potetene, mos sammen og spe med olivenolje og varm melk eller fløte til en litt grov konsistens. Smak til med salt, pepper og smør. Kjør ingrediensene til urteskorpen sammen i en hurtigmikser og smør blandingen på (halvkokte) ryggstykkene av klippfisken. Stek i varm stekeovn ved 225 ºC i 10-12 min til urteskopen er sprø og fisken er gjennomstekt. Server den stekte klippfisken på en seng av brandade og legg tomatsaus rundt.