Béarnaise-saus
Her er kongen av alle sauser: Béarnaise. Nei, det ikke vanskelig.
Oppskrift av: Christopher Sjuve
15 minutter
Saus, dressinger og marinaderIngredienser
Slik gjør du det:
Del smøret i terninger og la det få romtemperatur. (Du kan også klare smøret ved å smelte det, fjerne det øverste laget med en skje og helle over resten til det hvite, melkeaktige stoffet kommer. Da sitter du igjen med klaret smør).
Stek sjalottløken i sukkeret og en spiseskje smør i ca ett minutt i en tykkbunnet kjele. Ha i vin, eddik og estragon. La det koke inn til 2-3 spiseskjeer. Ta det av platen.
Pisk eggeplommene med tre spiseskjeer vann kraftig i ett minutt (du blir sliten!). Ha i den innkokte vinen og pisk det godt inn. Det er to metoder for å lage sausen.
MED VANNBAD: Kok opp en kjele med vann. Ha bollen med eggene over vannbadet og begynn å piske til det blir tykt (bollen må altså tåle kokende vann). Ta bollen vekk fra av vannet og pisk inn litt og litt av smøret.
RETT PÅ PLATA: Ha eggene i en kjele over middels svak varme. Pisk hele tiden til volumet økes. Når eggene tykner tar du kjelen av platen mens du fortsetter å piske. Ha i smøret litt og litt og pisk inn. Smak til med salt, pepper og eventuelt litt sitronsaft eller eddik.
Ha eventuelt litt frisk estragon i til slutt.