Blåbærsufflé
Dette er verdensmester Geir Skeies oppskrift på soufflé.
Oppskrift av: Geir Skeie
45 minutter
DessertIngredienser
Soufflé
200 g
blåbær eller solbær14 g
maisenna50 g
sukker200 g
eggehvite90 g
melisChiboust
1.5 dl
kremfløte2 stk
eggeplomme1 stk
gelatinplate30 g
sukker125 g
melkesjokolade1.5 dl
kesamSorbet
200 g
blåbær eller solbær2 dl
vann2 dl
kesam100 g
sukkerSlik gjør du det:
SOUFFLÉ Kok opp bærene sammen med sukkeret og mos det med en stavmikser. Bland inn maisenna rørt ut i litt vann og kok det i 2 minutter. Pisk marengs av eggehviter for hånd (dette er for å få små bobler i marengsen, som gjør suffléen mer stabil). Tilsett melisen når marengsen er blitt luftig og pisk til den begynner å glinse og har en fast konsistens. Vend marengsen inn i blåbærmassen, ha i den hvite sjokoladen og ha det i smurte sufflékopper (smøres med temperert smør og drysses med sukker). Stryk av toppen på koppen og stek på 180 ⁰C i ca. 8-10 minutter. Den skal være lett gyllen på toppen. Server straks. Åpne gjerne døren ved steking for å sjekke og snu på suffléene, det har ingenting å si. CHIBOUST: Legg gelatinplaten til oppbløting i kaldt vann. Pisk opp 1 dl fløte og kesam og sett kaldt. Bland eggeplommer, sukker og ½ dl fløte som du sakte koker opp under omrøring. Den kan boble, men ikke mer, da sprekker den. Ha så i den hvite sjokoladen og gelatinen som du har hatt i bløt. La det smelte i 1 minutt før du blander den slik at den blir slett. Avkjøl til 37 ⁰C og vend inn den piskede kremen. Hell i ønsket form og avkjøl i minimum 3 timer før den eventuelt kuttes opp til passelige porsjoner. SORBET: Kok opp alt utenom kesam, og kjør det glatt med stavmikser. Avkjøl til maksimum 20 ⁰C og ha i kesamen. Kjør til sorbet i ismaskin.