Blåbærterte med vaniljesaus
Oppskrift av: Wenche Andersen
120 minutter
KakeIngredienser
Bunn
85 g
smør, mykt60 g
sukker1 stk
egg200 g
hvetemelFyll
500 g
blåbær2 dl
crème fraîche3 stk
egg6 ss
sukkerVaniljesaus med smak av nellik
5 dl
helmelk1 stk
vaniljestang(frøene)150 g
sukker8 stk
nellikspiker5 stk
eggeplommeSlik gjør du det:
Tips: Hvis du vil ha en magrere bunn, kan du erstatte 30 g smør med 1 1/2 dl Kesam (1% eller 8 %). Brukeventuelt litt mer hvetemel. Bland ingrediensene til bunnen i en foodprocessor og la maskinen gå til alt er samlet, eller du kan smuldre det sammen for hånd. Elt til en jevn deig. La deigen ligge kjølig 20-30 min. Kjevle deigen ut til en rund leiv og legg i en 24 cm springform eller paiform. Trykk den godt opp langs kantene og mot bunnen. Prikk med en gaffel. Rull sammen en "pølse" av aluminiumsfolie og legg rundt kanten inne i formen, slik at deigen ikke krymper under steking. Forstek bunnen på nederste rille i varm stekeovn ved 200 C i ca 15 min. Senk så temperaturen til 170 C. Hold av noen blåbær til pynt, legg resten av bærene over den forstekte bunnen. Visp sammen crème fraîche, egg og sukker (bruk mer/mindre sukker etter hvor søte bærene er) og hell blandingen over bærene. (Bær og eggeblanding kan eventuelt kjøres sammen til en masse med jevn farge, bruk gaffel eller stavmikser.) Stek videre ved 170 C i ca 1 time til fyllet har stivnet. Server kaken lun med vaniljesaus, pisket krem eller iskrem. Til vaniljesausen blander du sammen melk, frø fra vaniljestang, sukker og hel nellik og kok opp. Visp sammen eggeplommene. Hell litt av den varme melken i eggeplommene, rør godt hele tiden. Hell blandingen tilbake i kasserollen og la sausen tykne på svak varme. Rør hele tiden. Sausen bør ikke koke. Sil og server sausen til blåbærterten.