Focaccia - Morten Schakendas oppskrift fra Lom
Her er superbaker Morten Schakendas oppskrift på focaccia.
Christopher Sjuve
1440 minutter
BakverkIngredienser
Første dag
1.5 kg
hvetemel50 g
rugmel, siktet1 l
vannAnnen dag
15 g
gjær, fersk20 g
salt1 dl
olivenoljeSlik gjør du det:
Oppskriften gir frem brød Dag en Ta mel og vann i en eltebolle, og bland i 2 minutter. Legg deigen over i en bolle, dekk med plastfolie, og la deigen stå i minst 3 timer eller natten over. Dag to Legg deigen fra første dag sammen med gjær og salt i en eltebolle, og elt til smidig deig i ca. 15 minutter. Tilsett de soltørkede tomatene og 23 ss hvetemel. Elt i ytterligere 2 minutter til tomatene er blandet godt inn. Ta 1 dl god olivenolje i en passe stor bolle. Legg i deigen, og vend den i oljen. Dekk med plastfolie, og sett deigen lunt til heving i ca. 3 timer. Stram opp deigen ved å ta tak i den ene enden av deigen og strekk den litt før du bretter den på toppen. Ta tak i den andre enden av deigen og gjenta prosessen. Deigen skal nå være brettet og ligge i tre lag. Dekk med plastfolie, og sett deigen til heving i ca. 1 time. Gjenta denne strekkeprosessen to ganger til. Slå ut deigen på bakebordet, og del den i fem like store emner. Trykk dem lett ut på et stekebrett med bakepapir, strø med litt godt salt, og trykk gjerne forsiktig noen tomater nedi . La brødene heve i ca. 45 minutter. Varm stekeovnen til 250 grader. Slå varmt vann i bunnen av ovnen rett før du setter inn brødene. Skru ned varmen til 180 grader etter 5 minutter, og stek videre i 3540 minutter til. Legg brødene på rist til avkjøling. Pensles med god olivenolje straks de kommer ut av ovnen.
Du finner en enklere oppskrift på foccacia her.