Gravlaks med akevitt
Oppskrift av: Trond Moi
1440 minutter
Forretter og småretterIngredienser
Slik gjør du det:
Kvern litt sort pepper på hele fisken og gni den inn med litt av sukkeret og saltet. Ha på dill og dryss på resten av saltet og sukkeret. Del fisken i to og legg kjøttsidene mot hverandre. Legg press oppå og sett det i kjøleskapet i to døgn. Snu fisken innimellom - 2-3 ganger per dag. Skrap av krydder og dill med kniv, så er den klar til servering. Sprinkle på litt akevitt og pakk inn i plastfilm. Kan oppbevares i kjøleskap inntil en uke, men det beste er å fryse inn og ta ut etterhvert som man skal bruke den. Ved anretning skjærer du fisken i tynne skiver. Vi kan også lage varianter med kveite og indrefilet av okse. Her gjør vi på samme måte, dvs at vi bruker samme salt/sukker-blanding og graver i 2 dg, men vi anvender andre krydder, urter og brennevin. På kveita bruker vi litt spisskum. Når fisken er ferdig gravet, skraper vi den ren, river over limeskall, og sprinkler over litt limejuice og vodka. På indrefileten bruker vi timian, stjerneanis allehånde, pepper og cognac. Bland disse ingrediensene, salt og sukker sammen i en plastpose med indrefileten. Snu rundt på posen slik at fileten blir godt dekket. Når fileten er ferdig gravet, skal den ikke skrapes. Skjæres i skiver og pyntes med litt cognac, pepper, olivenolje og timian.