Kjøttkaker og stuet kål
Oppskrift av: Wenche Andersen
90 minutter
HovedrettIngredienser
4 porsjoner
500 g
kjøttdeig1.5 ts
salt0.5 ts
muskat0.25 ts
ingefær(kan sløyfes)1 ss
finhakket løk1 stk
egg(kan sløyfes)2 ss
potetmel1.5 dl
melkeller vannBrun saus
1 stk
løk2 ss
smør1 dl
fløte(kan sløyfes)Stuet kål:
750 g
hodekål4 dl
melk2.5 ss
hvetemel2 ss
smørSlik gjør du det:
Bland sammen kjøttdeig og salt og arbeid til deigen blir seig. Tilsett ønsket krydder, finhakket løk, egg og potetmel. Arbeid godt sammen. Spe med melk eller vann. Rør godt mellom hver speeing. Speeingsvæske bør ha samme temperatur som deigen.Farsen skal bli glatt og smidig. Form til jevne runde kaker med skje og fuktet hånd og stek i smør i middels varm panne. Klem kakene litt flate i stekepannen. Legg kjøttkakene over i en kasserolle med brun saus og la kjøttkakene trekke i sausen 10-15 min. Server kjøttkakene med kokte poteter, stuet kål eller grønn ertestuing og rørte tyttebær. Tips: "Sprekker" farsen, dvs at du får fettutslag på sleiva eller langs kanten i arbeidsbollen, tilsett 2 ts bakepulver og arbeid godt sammen. Farse er ferdig spedd deig (klar til bruk). Deig er kvernet kjøtt ev tilsatt litt salt og is/vann. Brun saus Del løken i tynne båter og surr gyllen i smør. Rør inn hvetemel og spe med varm kraft under omrøring. Tilsett ev fløte.. Kok opp og la sausen trekke 10-12 min. Smak til med salt, pepper og ev annen smakstilsetning. Juster fargen på sausen med sukkerkulør. Stuet kål Skjær kålen i små biter (først i skalker så på tvers så det blir små biter). Kok den snittede kålen i lettsaltet vann i ca 15 min. Hell av vannet. Visp sammen melk og hvetemel og kok opp under omrøring. La sausen koke i 8-10 min. Smak til med salt, pepper, muskat og smør. Tilsett den kokte kålen og la alt bli gjennom varmt.