Stekt kalkun med kastanjefyll
Christopher Sjuve
180 minutter
HovedrettIngredienser
6 porsjoner
Kastanjefyll:
1 stk
løk3 fedd
hvitløk1 bokser
kastanje puré500 g
fjørfe farse1 dl
finhakket persille2 ss
cognac1 ts
timian1 stk
knust laurbærbladSaus med rosa pepper:
5 dl
kraft3 ss
hvetemel2 dl
crème fraîche2 ss
hakket rosa pepper1 ss
sennep2 ss
estragonPotetstappe:
12 stk
poteter2 dl
melk1 ss
smørSlik gjør du det:
Kalkunen: Tin kalkunen. Innmaten brukes i stuffingen eller vi koker kraft på den. Fyll eventuelt fuglen med ånsket stuffing og bind sammen vinger og ben for å få jevn steking. Etter at kalkunen er fylt, lukkes åpningen med en stekenål eller sys sammen med bomullstråd. Pensle med smør tilsatt salt og pepper. Legg fuglen i langpannen og stek den saftig og gyllen. Beregn ca. 1 time pr. kg kalkun. Ha eventuelt litt vann i langpannen under steking. Kalkunen er ferdig når steketermometeret spretter ut. Oppskjæring: La fuglen hvile ca. 20 miutter før oppskjæring. Den kan serveres «hel» med bryststykkene ferdig oppskåret i skiver og lagt tilbake på skroget. Ved annen gangs servering skjæres lårene fra, benes ut og deles opp. Kastanjefyll: Kok hjerte og krås ca. 1 time. Ta vare på kraften til saus. Finhakk all innmaten, også leveren. Bland inn finhakket løk og presset hvitløk. Tilsett kastanjepure, fjørfefarse og persille. Rør sammen og tilsett konjakk, salt og krydder. Ha kastanjefyllet i kalkunen. Lukk åpningen med en stekenål eller sy igjen med bomullstråd. Saus med rosa pepper: Kok opp kraften, gjerne av innmaten av kalkunen som er igjen etter at den ble kokt til stuffing, og tilsett hvetemel rørt ut i litt vann. Ha i creme fraiche og la sausen småkoke ca. 5 minutter. Smak den til med rosa pepper, sennep, estragon og salt. Potetmos: Skrell og del potetene i biter før koking. Kok dem myke i lettsaltet vann. Hell av kokevannet og damp dem. Mos potetene, tilsett smør og melk, litt om gangen. Rør kraftig og spe til ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper. Kokte sukkererter med hakkede nøtter: Til varm kalkun smaker det godt med kokte grønnsaker som rosenkål, blomkål, brokkoli, erter og bønner. Vi har valgt lettkokte sukkererter. Kok dem så vidt møre og strø gjerne over lett ristede nøtter og klippet persille ved servering.