Kastanje
Foto: ikke spesifisert
Kastanjene vokser i klaser på tre og tre, omgitt av et taggete, grønt ytterskall. Dette spises ikke, det er bare de brune, blanke kastanjekjernene som selges. Under det tynne brune skallet er fruktkjøttet helt hvitt og mykt. Kastanjepuré er nydelig til vilt og kalkun. Pureen kan eventuelt også blandes ut med viltkraft til kastanjesuppe. Ristede kastanjer er populært som vintergodt i mange land. Spiselige kastanjer kalles også spank kastanje. Kastanjene som vokser i Bygdøy Allé og andre steder i Norge heter hestekastanjer og er ikke spiselige.
Energiinnhold
Verdiene viser hvor stor andel av det totale energiinnholdet som kommer fra hver næringsgruppe.
Protein
Fett
Karbohydrat
Alle næringsstoffer
Vann
40 g
Kilojoule
768 kJ
Kilokalorier
182 kcal
Protein
3.2 g
Fett
2.2 g
Mettet
0.4 g
Trans
0 g
Enumettet
0.8 g
Flerumettet
0.9 g
Kolesterol
0 mg
Karbohydrat
34 g
Stivelse
27 g
Mono+Disakk
7 g
Sukker
0 g
Kostfiber
6.8 g
Alkohol
0 g
Retinol
0 µg
Beta-karoten
14 µg
Vitamin A
1 RAE
Vitamin D
0 µg
Vitamin E
0.5 alfa-TE
Tiamin
0.24 mg
Riboflavin
0.18 mg
Niacin
1.3 mg
Vitamin B6
0.5 mg
Folat
70 µg
Vitamin B12
0 µg
Vitamin C
26 mg
Kalsium
29 mg
Jern
0.9 mg
Natrium
2 mg
Kalium
592 mg
Magnesium
33 mg
Sink
0.6 mg
Selen
1 µg
Kobber
0.51 mg
Fosfor
107 mg