Vørterkake
Vørterkake med godt smør og ekte geitost er tradisjonell kaffemat i julen.
Christopher Sjuve
180 minutter
BakverkIngredienser
75 g
smør1 fl
vørterøl (0,33 l)2 dl
melk50 g
gjær75 g
sukker1 ts
salt1 ts
ingefær, malt1 ts
malt krydder nellik2 ss
sirup50 g
rosiner350 g
hvetemelSlik gjør du det:
(Gir 1 stor eller 2 små) Smelt smøret, tilsett vørterøl og melk, Varm dette opp til 37 °C og rør ut gjæren i væsken. Tilsett sukker, krydder, sirup og rosiner. Rør inn nesten alt melet, spar litt til utbaking. Elt deigen godt og la den heve under plast i 40 min. Del deigen i to like store emner. Form deigemnene til runde kaker, alternativt kan deigen bakes ut til ett stort avlangt brød. Sett brødene på smurt stekeplate og la dem etterheve i 40 min. Pensles med vann, melk eller sammenpisket egg. Stek vørterbrødene midt i ovnen ved 200 °C i ca. 40 min.