Blandaball
Oppskrift av: Wenche Andersen
60 minutter
HovedrettSlik gjør du det:
En tradisjonsrik rett fra Møre. Mange foretrekker å bruke lyr som råstoff til denne retten, men hyse og sei går også bra. Før våre moderne kjøkkenmaskiner kom var det vanlig å hakke sammen fisk, poteter og løk med en spesielle hakkekniv i et trau. I dag kan vi male råvarene på kvern eller vi kan kjøre alt sammen i en foodprocessor. Del renskåret fiskefilet opp i biter. Skrell og del poteter og løk i biter. Mal fisk, poteter og løk på kvern med grov hullskive. Arbeid salt og mel inni deigen. Form farsen til runde boller leggeventuelt en fleskebit eller nyretalg inn i ballen. Fisk, poteter, løk , salt og mel kan også kjøres til en grov farse i en foodprocessor (del eventuelt porsjonen i to). Pass på at farsen ikke blir for finmalt. Legg ballen i kokende lettsaltet vann (eventuelt fiskekraft eller kraft kokt på spekekjøtt), og la dem småkoke i 20-30 min. Etter 20 min, del en ball over og se om den er gjennomkokt. Server med stekt flesk og kokt kålrot. Rester kan stekes i skiver på panne eller fryses ned.