Bringebærsoufflé
Bringebærsouffle er det litt arbeid med. Det er derfor den er så imponerende... Oppskriften baserer seg på Gordon Ramseys klassiker.
Oppskrift av: Christopher Sjuve
45 minutter
DessertIngredienser
Til formene
3 ss
smør, smeltetTil bringebærene
400 g
bringebær2 ss
kaldt vann100 g
sukker1 stk
vaniljestang2 stk
eggehviteCrème pâtissière
1.5 dl
melk1 dl
fløte20 g
mel15 g
maisenna3 stk
eggeplomme40 g
sukkerTil bunnen av formene
4 stk
kjeksAvslutning
Slik gjør du det:
Forvarm ovnen til 200 grader
Til formene
Pensle formene med smør.
Riv sjokolade og ha det i formene. La det feste seg til alle sidene før duheller det overskytene til neste form. Nå skal formene være dekket av smør og revet sjokolade. Sett formene kaldt.
Crème pâtissière
Varm melk og fløte i en tykkbunnet kjele til den nesten koker. Sikt inn mel og maisenna. Pisk eggeplommene og sukker sammen i en bolle. Vend inn mel. Ha i litt av den varme blandingen og pisk til det blir en jevn blanding. Ha i resten av den varme blandingen. Ha alt tilbake i den tykkbundede kjele på middels varme og la det putre i 3-5 minutter mens du rører med vispen til det tykner. Ha det over i en bolle og la det kjøle seg ned.
Til bringebærene
Ha bringebærene i en kjele med sukker, og vaniljefrøene fra stangen. (spar nok bringebær til å legge et lag i bunnen av hver form). La det koke under omrøring i fem minutter. Sil bærene gjennom en finmasket sikt for å få ut frøene. La det kjølne og bland det inn i melke- og fløteblandingen.
Pisk eggehvittene i en ren bolle til det blir stivt. Pisk gradvis inn 50 gram sukker, en spiseskje av gangen. Bland forsiktig inn en tredjedel i melke- og fløteblandingen før du har i resten.
Legg bringebærene i likør og vend litt rundt. Legg dem i bunnen av formene. Knus kjeksen og legg dem på toppen.
Fordel blandingen i formene. Bank formene forsiktig i kjøkkenbenken slik atden synker helt ned. Bruk tommelen til å fjerne ørlite langs kantene (slik at det ikke henger utover kanten - den har lettere for å heve seg da).
Bak den i ovnen i 10-12 minutter til den hever seg og blir lekker. Dryss over litt melis og servér straks!