Dampet torsk, ingefærkokte gulrøtter og sandefjordsmør
Oppskrift av: Wenche Andersen
60 minutter
HovedrettIngredienser
4 porsjoner
800 g
torsk efilet/torskeloinsSaltlake
0.5 l
vann50 g
saltIngefærkokte gulrøtter
4 stk
gulrot2 dl
olje, nøytral1 stk
stjerneanis, hel1 stk
chili, rød3 fedd
hvitløk1 ts
salt2 ss
sitronsaftAgurksalat
0.5 ts
salt1 ss
sukker2 ss
hvitvinseddikSandefjordsmør
1.5 dl
fløte150 g
kaldt smør1 ss
sitronsaft2 ss
finhakket persilleSlik gjør du det:
Rør salt ut i kaldt vann og legg torsk i serveringsstykker i saltlaken i 20 min. Ta opp, tørk godt av. Gjør klar resten av tilbehøret før fisken dampes i en fiskekjele (uten salt) i 5-8 min (avhengig av tykkelse). Ingefærkokte gulrøtter: Skrell og del gulrøtter i staver. Ha olje, hel anis, finhakket ingefær, finhakket chili uten frø og hvitløk i en kasserolle kok opp og la gulrøttene trekke til de er møre. Smak til med sitronsaft, salt og pepper. Agurksalat: Høvle agurk i tynne skiver med en ostehøvel. Bland sammen salt, sukker og eddik og hell over agurkskivene og la trekke på kjøkkenbenken 30-40 min. Smak til med ev mer salt elelr sukker og tilsett finhakket mynte eller persille. Sandefjordsmør: Kok opp fløten og la den koke inn til det halve. Trekk kasserollen tilside og pisk inn kaldt smør i biter, litt om gangen til sausen tykner. Smak til med sitron, salt og pepper. Finhakket persille tilsettes rett før servering. Sausen bør ikke koke etter at smøret er tilsatt. Dillpoteter: Vask godt av nye poteter, eller skrell gamle poteter. Kok møre i lettsaltet vann tilsatt de grove stilkene far dill. Hell av kokevannet og fjern dillstilkene. Tilsett 1-2 ss smør og finhakket dill.