Franskinspirert hverdagsfiskesuppe
Oppskrift av: Wenche Andersen
45 minutter
SuppeIngredienser
4 porsjoner
1 stk
løk2 fedd
hvitløk4 ss
olivenolje2 ss
tomatpuré0.5 g
safran(kan sløyfes)2 bokser
tomatboks1 stk
purre1 stk
fennikelAioli med poteter:
2 stk
eggeplomme1 ts
dijonsennep2 stk
poteter2 fedd
hvitløk2 stk
spanskansjos1 ss
kapers1.5 dl
olivenolje2 ss
vann, lunkentSlik gjør du det:
En mettende og varmende fiskesuppe som kan tilsettes fisk og grønnsaker etter egen smak. Til suppen serveres det ofte hvitløkmajones/aioli (se oppskrift) eller kryddersmør og godt brød. Rens og finhakk løk og hvitløk og surr blank i olje i en gryte sammen med safran. Tilsett tomater, grønnsakbuljong og hvitvin. Kok opp og la trekke i 8-10 min. Rens og skjær purre og fenikkel i skiver og del fiskefiletene i mindre biter. Legg i gryten, kok opp og la trekke til fisken er kokt. Smak til med dill eller timian, salt og pepper. Blåskjell/muslinger og reker legges i suppen rett før servering. Tips: Aller best blir suppen om du koker fiskekraft på fiskeavskjær og rekeskall. Ha litt olivenolje i en gryte og fres rekeskallene. Hell over vann og legg i godt skyllet fiskeavskjær. Kok opp og la trekke i ca. 20 min. Sil og kok opp på nytt og la kraften koke litt inn. Hermetiske tomater kan erstattes av flådde solmodne tomater. Del de flådde tomatene i to, ta ut innmaten og hakk tomatkjøttet og tilsett i suppen. Kryddersmør: Mykt smør smakes til med hvitløk, sitronsaft og hakkede urter som f.eks. timian og persille. Aioli med poteter: Ha alt unntatt olje, salt og pepper i en arbeidsbolle og kjør sammen i en hurtigmikser eller med en stavmikser. Spe med olje i en tynn stråle vekselvis med lunkent vann. Smak til med salt og pepper. Tips: Majones kan smakes til med finhakket hvitløk og eventuelt litt sitronsaft og olivenolje.