Fyrstekake
I denne oppskriften har jeg doblet mengden av mandelfyll for å få kaken ekstra saftig, sier Ingrid Espelid Hovig til ukebladet Hjemmet. Oppskriften rekker til omtrent 12 kakestykker.
Oppskrift av: Ingrid Espelid Hovig
120 minutter
BakverkIngredienser
BUNN
165 g
smør125 g
sukker2 stk
eggeplomme2 ss
fløte250 g
hvetemel2 ts
bakepulverFYLL
300 g
mandler5 stk
eggehvite250 g
melis0.5 ts
vaniljesukker0.5 ts
bakepulverPENSLING
1 stk
eggeplomme2 ss
vannSlik gjør du det:
Rør smør (eller margarin) og sukker lett og luftig. Bland i eggeplommene, fløten, og melet siktet sammen med bakepulveret. Sett deigen kjølig mens du lager mandelfyllet. Mal de uskåldede mandlene på mandelkvern, eller kjør dem i en hurtigmikser eller food processor. Stivpisk eggehvitene. Bland mandlene, den siktede melisen, vaniljesukkeret og bakepulveret i eggehviten. Ta deigen på bakebordet. Trill den til en tykk pølse og del av 1/3 av deigen. Ta 2/3 av deigen ut i en smurt springform på 24–26 cm diameter. La deigen gå ca. 3 centimeter oppover kanten på formen. Fyll mandelmassen i. Kjevl resten av deigen til en ca. 1/2 cm tykk leiv. Skjær den i ca. 1 1/2 cm brede strimler, helst med bakkelsspore. Legg strimlene i rutemønster oppå mandelmassen. Legg en deigstrimmel rundt kanten av kaken til slutt. Pensle deigstrimlene med sammenvispet eggeplomme og vann. Stek kaken på nederste rille i stekeovnen ved 175º i ca. 50 min. La kaken stå noen minutter i formen før ringen tas av. Mørdeigskaker er ofte litt skjøre. La kaken stå videre 15–20 min på formbunnen før du forsiktig skyver kaken over på rist. Skjær kaken i spisser ved servering.