Hellstrøms tilbehør til ribbe
Her er mesterkokk Eyvind Hellstrøms tilbehør til juleribbe. Husk at du kan bruke det klarede smøret flere ganger. Om du begynner med potetene, så kan du bruke smøret til kål, løk og epler.
Oppskrift av: Eyvind Hellstrøm
60 minutter
HovedrettIngredienser
4 porsjoner
Grønnkål
1 stk
grønnkål, eller savoykål4 stk
sjalottløk2 stk
eplePoteter
250 g
smør1 ss
smørStekt løk
150 g
smør, klaretStekte epler
2 stk
eple150 g
smør, klaretRødkål
1 stk
rødkål3 stk
sjalottløk1 ss
honning10 stk
tørket fiken2 ss
sherryeddik4 ss
solbær1 dl
solbærsaftSlik gjør du det:
Tilbehør til ribbe
Poteter
Klar smøret: smelt smøret, skum av toppen med en spiseskje. Hell smøret over i en kjele, men stopp før det hvite stoffet kommer. Stek potetene på middels varme i det klaret smør. Kjenn etter med en gaffel når de er ferdige. Sil av og tørk dem med kjøkkenpapir. Rør inn 1 ss smør og la det smelte med potetene. Smak til med salt og pepper.
Grønnkål
Skjær kålen og bacon i strimler. Finhakk sjalottløken. Ha kål og rikelig med klaret smør i en stekepanne. Stek under stadig omrøring på middels varme i ca 5-7 minutter. Hakk eplene i små terninger. Ha i epler, sjalottløk og bacon. La det steke videre, 5-10 minutter, eller til kålen føles ferdig når prøvesmaker. Smak til med salt og pepper.
Borretanoløk (eller vanlig, gul løk)
Stek løken i klaret smør på middels varme i ca 15 minutter. Sil av og krydre med salt og pepper.
Stekte epler
Fjern kjernehuset. Skjær eplene i båter. Stek dem i klaret smør til de blir gylne, ca 8- 10 minutter.
Kål
Skjær kålen i strimler og finhakk sjalottløken. Ha olje i en kjele sammen med kål, sjalottløk, honning, fiken, solbær og solbærsaft. Stek på middels varme under stadig omrøring i 20-25 minutter. Smak til med salt og pepper.
Se video her.