Hurtigrutas fiskesuppe

Hurtigrutas fiskesuppe

Fiskesuppe du blir glad i.

Oppskrift av: Wenche Andersen
60 minutter
Suppe

Ingredienser

4 porsjoner

1 stk

løk

1 fedd

hvitløk

2 ss

smør

1.5 l

kraft

3 dl

fløte

2 stk

gulrot

2 skiver

sellerirot

0.5 stk

fennikel

0.5 stk

purre

500 g

fisk

Fiskekraft

1 kg

fisk

1 stk

løk

0.5 stk

purre

2 fedd

hvitløk

1.5 l

vann

1 ts

salt

1 ts

timian

Blåskjell

0.5 stk

løk

1 fedd

hvitløk

1 dl

hvitvin

0.5 kg

blåskjell

Slik gjør du det:

Kok fiskekraft og blåskjell som beskrevet beskrevet under tips. Grunnsuppe: Fres finhakket løk og hvitløk i smør til løken er blank. Tilsett hvitvin og kok litt in før fiskekraft og blåskjellkraft tilsettes. Kok uten lokk til det gjenstår ca halve. Tilsett fløte, kok opp og jevn med maisenna utrørt i litt kaldt vann. Smak til med salt, pepper og sitronsaft. Vil du ha suppen litt søt/syrlig smak til med litt sukker og hvitvinseddik. Rens og skjær grønnsakene i tynne strimler og ha i suppen. Kok opp og la trekke et par min før rå fisk i terninger tilsettes. Kok opp og la trekke et par min. Tilsett rensede reker, blåskjell og finsnittet gressløk rett før servering. Server med fersk brød og smør eller kryddersmør. Tips: Best resultat får du om du koker kraft på fiskeavskjær og bruker denne kraften som basis. Bruk fiskeavskjær fra hvit fisk. Fiskeavskjær fra laks og ørret gir en dominerende "fet" smak på fiskekraften. Fiskefond (fra flaske) ev fiskebuljongterninger kan brukes, men kan fort bli litt for salt og gir ikke den samme gode smak som når du koker kraft selv. Kraften fra dampede blåskjell gir god smak til suppen. Fiskekraft Skyll godt av fiskeavskjæret. Grovskjær grønnsakene og surr i olje . Tilsett vann til det dekker alt i gryten. Kok opp, skum godt, tilsett krydder og la kraften koke uten lokk i ca 20 min. (Koker kraften lengre kan den lett få «limsmak».) Sil kraften gjennom et klede /fin sikt. Avkjøl kraften ved å sette gryten i kaldt vann. Fiskekraft egner seg godt til frysing. Blåskjell Rens og sjekk at blåskjellene er lukket. Finhakk løk og ev hvitløk og surr i litt olje. Tilsett hvitvin eller vann. Legg i blåskjellene. Legg på lokk og la skjellene dampe til de åpner seg, 3-4 min. De skjellene som ikke har åpnet seg kastes. Sil av kraften og rens blåskjellene.

Kanskje disse også frister?