Rips

Rips

Foto: Petter Berg HM Foto

Rips finnes som røde, gule og hvite bær, men det er de røde og hvite som er mest vanlig i Norge. Den røde ripsen er friskere og mer syrlig enn den hvite. Sylting av rips vært kjent fra 1600-tallet og på 1700-tallet var buskene svært utbredt i Norge. Den kan også spises naturell til dessert med sukker, vaniljesaus, til is eller med melk. Rips kan også brukes til syltetøy, saft og gelé enten alene eller sammen med andre bær. Rips er god i pai sammen med andre bær. Rips brukes også som pynt på kaker eller kakefyll. Kan fryses. 

Energiinnhold

Verdiene viser hvor stor andel av det totale energiinnholdet som kommer fra hver næringsgruppe.

Protein

1.2 g (12 %)

Fett

1.2 g (12 %)

Karbohydrat

6.9 g (74 %)

Alle næringsstoffer

Vann

81 g

Kilojoule

223 kJ

Kilokalorier

53 kcal

Protein

1.2 g

Fett

1.2 g

Mettet

0.3 g

Trans

0 g

Enumettet

0.2 g

Flerumettet

0.6 g

Kolesterol

0 mg

Karbohydrat

6.9 g

Stivelse

0 g

Mono+Disakk

6.9 g

Sukker

0 g

Kostfiber

5.1 g

Alkohol

0 g

Retinol

0 µg

Beta-karoten

25 µg

Vitamin A

2 RAE

Vitamin D

0 µg

Vitamin E

1 alfa-TE

Tiamin

0.01 mg

Riboflavin

0.01 mg

Niacin

0.4 mg

Vitamin B6

0.06 mg

Folat

7 µg

Vitamin B12

0 µg

Vitamin C

27 mg

Kalsium

50 mg

Jern

0.7 mg

Natrium

1 mg

Kalium

294 mg

Magnesium

15 mg

Sink

0.2 mg

Selen

0 µg

Kobber

0.1 mg

Fosfor

53 mg

Vi har 16 oppskrifter med Rips