Rips
Foto: Petter Berg HM Foto
Rips finnes som røde, gule og hvite bær, men det er de røde og hvite som er mest vanlig i Norge. Den røde ripsen er friskere og mer syrlig enn den hvite. Sylting av rips vært kjent fra 1600-tallet og på 1700-tallet var buskene svært utbredt i Norge. Den kan også spises naturell til dessert med sukker, vaniljesaus, til is eller med melk. Rips kan også brukes til syltetøy, saft og gelé enten alene eller sammen med andre bær. Rips er god i pai sammen med andre bær. Rips brukes også som pynt på kaker eller kakefyll. Kan fryses.
Energiinnhold
Verdiene viser hvor stor andel av det totale energiinnholdet som kommer fra hver næringsgruppe.
Protein
Fett
Karbohydrat
Alle næringsstoffer
Vann
81 g
Kilojoule
223 kJ
Kilokalorier
53 kcal
Protein
1.2 g
Fett
1.2 g
Mettet
0.3 g
Trans
0 g
Enumettet
0.2 g
Flerumettet
0.6 g
Kolesterol
0 mg
Karbohydrat
6.9 g
Stivelse
0 g
Mono+Disakk
6.9 g
Sukker
0 g
Kostfiber
5.1 g
Alkohol
0 g
Retinol
0 µg
Beta-karoten
25 µg
Vitamin A
2 RAE
Vitamin D
0 µg
Vitamin E
1 alfa-TE
Tiamin
0.01 mg
Riboflavin
0.01 mg
Niacin
0.4 mg
Vitamin B6
0.06 mg
Folat
7 µg
Vitamin B12
0 µg
Vitamin C
27 mg
Kalsium
50 mg
Jern
0.7 mg
Natrium
1 mg
Kalium
294 mg
Magnesium
15 mg
Sink
0.2 mg
Selen
0 µg
Kobber
0.1 mg
Fosfor
53 mg