
Benløse fugler, stuet kål, tyttebær
Oppskrift av: Wenche Andersen
90 minutter
HovedrettIngredienser
4 porsjoner
500 g
kjøttdeigeller karbonadedeig1 dl
brødrasp2 dl
melk2 ts
salt0.5 ts
muskat0.5 ts
ingefær0.5 ts
nellik2 ss
finhakket løk1 stk
egg(kan sløyfes)2 ss
potetmel4 skiver
bacon6 stk
stenfriesvisker(kan sløyfes)Brun saus
1 stk
løk3 ss
smør3 ss
hvetemel5 dl
kjøttkraft(utkok fra stekingen) eller utblandet kjøttkraft fra flaske2 ss
ripsgelé, solbærsaft eller samme antall skiver brunost1 dl
fløte(kan sløyfes)Stuet kål
750 g
hodekål4 dl
melk2.5 ss
hvetemel2 ss
smørSlik gjør du det:
Hell melk over brødrasp. Bland sammen kjøttdeig og salt og arbeid til deigen blir seig. Tilsett krydder, finhakket løk, egg, brødrasp, melk og potetmel. Arbeid godt sammen. Spe ev med litt mer eller vann. Speingsvæske bør ha samme temperatur som deigen. Farsen skal bli glatt og smidig. Del bacon i små terninger og vend ev litt krydder inn i baconterningene, svisker delers i små biter. Form til avlange kjøttkaker, med skje og fuktet hånd, Legg litt finhakket bacon med krydder og ev en liten bit sviske i hver "fugl" og pakk den godt sammen.. Stek i smør i middels varm panne. Legg "fuglene " over i en kasserolle med brun saus og la trekke i sausen 10-15 min. Server med kokte poteter, stuet kål eller grønn ertestuing og rørte tyttebær. Brun saus Del løken i tynne båter og surr gyllen i smør. Rør inn hvetemel og spe med varm kraft under omrøring. Tilsett ev fløte.. Kok opp og la sausen trekke 10-12 min. Smak til med salt, pepper og ev annen smakstilsetning. Juster fargen på sausen med sukkerkulør. Stuet kål Skjær kålen i små biter (først i skalker så på tvers så det blir små biter). Kok den snittede kålen i lettsaltet vann i ca 15 min. Hell av vannet. Visp sammen melk og hvetemel og kok opp under omrøring. La sausen koke i 8-10 min. Smak til med salt, pepper, muskat og smør. Tilsett den kokte kålen og la alt bli gjennom varmt.