Risottoris
Foto: Linnea press
Risottoris finnes i tre forskjellige utgaver: Arborio, Carnaroli og Vialone Nano. Det viktigste for en god risottoris er høyt innhold av stivelse og evne til å absorbere væske. Arborio brukes oftest til tross for at den ikke er den best egnede. Dette skyldes trolig at arborio lenge var den eneste rissorten som ble eksportert og derfor nevnes oftest i kokebøkene. Fordelen med carnaroli-risen er at den beholder den kremete, luftige konsistensen lenger etter at den er ferdigkokt. Carnaroli er den foretrukne ristypen hos mange kokker i Piemonte og Lombardia.
Energiinnhold
Verdiene viser hvor stor andel av det totale energiinnholdet som kommer fra hver næringsgruppe.
Protein
Fett
Karbohydrat
Alle næringsstoffer
Vann
10 g
Kilojoule
1542 kJ
Kilokalorier
364 kcal
Protein
9.4 g
Fett
3 g
Mettet
0.7 g
Trans
0 g
Enumettet
0.8 g
Flerumettet
1.2 g
Kolesterol
0 mg
Karbohydrat
72.8 g
Stivelse
72.4 g
Mono+Disakk
0.4 g
Sukker
0 g
Kostfiber
4.2 g
Alkohol
0 g
Retinol
0 µg
Beta-karoten
0 µg
Vitamin A
0 RAE
Vitamin D
0 µg
Vitamin E
0 alfa-TE
Tiamin
0.36 mg
Riboflavin
0.05 mg
Niacin
5.4 mg
Vitamin B6
0.56 mg
Folat
14 µg
Vitamin B12
0 µg
Vitamin C
0 mg
Kalsium
11 mg
Jern
1.3 mg
Natrium
3 mg
Kalium
193 mg
Magnesium
115 mg
Sink
2.1 mg
Selen
14 µg
Kobber
0.26 mg
Fosfor
282 mg