Lutefisk med tradisjonelt tilbehør

Lutefisk med tradisjonelt tilbehør

Jørn Lie, kjøkkensjef på Restaurant Gamle Raadhus i Oslo, lager lutefisk på tradisjonelt vis.

Oppskrift av: Wenche Andersen
120 minutter
Hovedrett

Slik gjør du det:

Varm stekeovnen til 200 C. Vellykket lutefisk skal være lys og sammenhengende, uten for mye lutsmak. Hvor fast fisken skal være, er en smaksak. Vil man ha fisken fastere, kan den drysses med 2-3 ss salt pr kg 10-20 min før fisken tilberedes. Saltet må skylles godt av (leggeventuelt fisken i iskaldt vann 10-15 min) før tilberedning og fisken saltes på nytt (1 ss salt pr kg fisk). Legg fiskestykkene med skinnsiden ned i en langpanne/ildfast fat. Dryss over salt og grovmalt pepper. Dekk med aluminiumsfolie. Bak/stek i stekeovn på nederste rille i 30-40 min. Tips: Lutefisken avgir så mye væske under trekkingen at det ikke er nødvendig å koke den i vann. Koking i langpanne i stekeovn gir et meget godt resultat. Lutefisk skal serveres rykende varm på varme tallerkener. I gammel norsk tradisjon var smeltet smør med tørr sennep, eventuelt pepper og flatbrød vanlig å servere til lutefisken. Også lefse ble mye brukt til lutefisk. Tradisjonene er mange og gode, vi nevner noen. Den vanligste er hvit saus smakt til med sennep, grønn ertestuing og ribbefett eller sprøstekt bacon. (På Vestlandet blir det ofte brukt fett fra pinnekjøtt/fåreribbe). I Midt-Norge blir det ofte servert sirup eller terninger av geitost til lutefisken. En viktig del av måltidet er nykokte, gode poteter, gjerne mandel eller ringerikspoteter. Grønn ertestuing: Legg ertene i bløt natten over i rikelig med kaldt vann. Hell av bløtevannet. Kok ertene møre i nytt friskt vann. Vannet skal stå halvt opp på ertene når de er ferdig kokt. Koketid ca 1 time. Rør/rist sammen melk og hvetemel og hell i ertene under omrøring. Kok opp og la ertestuingen trekke i 6-8 min. Smak til med salt, pepper, sukker og smør. Hvit saus smakt til med sennep: Visp hvetemelet ut i den kalde melken og kok opp under omrøring. La sausen trekke 6-8 min. Smak til med smør, sennep, salt og pepper.

Kanskje disse også frister?