Lutefisk
Oppskrift av: Aase Strømstad
180 minutter
HovedrettIngredienser
4 porsjoner
Slik gjør du det:
Start med ertestuingen. Bløtlegg ertene i kaldt vann natten over. Sil bløtevannet fra og kok ertene i så mye friskt vann at de dekkes, ca. 1,5 time, eller til de begynne å mose seg. Sil overflødig kokevann fra. Smak ertene til med salt og sukker og rør inn smør like før servering. Dryss salt på fisken og la den stå i 20-30 minutter. Kok fisken uten vann under lokk i ca. 10 minutter, eller til den er gjennomkokt. Fisken avgir så mye vann at ekstra kokevann er unødvendig. Lutefisk kan også kokes i stekeovn ved 200° i ca. 30 minutter. Skjær bacon i terninger og stek det brunt i smør. Server lutefisk med gul eller grønn ertestuing, eller begge deler, baconfettet og kokte poteter. Ellers er det mye forskjellig tilbehør som brukes til lutefisk, som hvit saus, eggesmør, sennepssaus, karrisaus.