Nypotet, stekt laks og sommersalat med rømmedressing
Oppskrift av: Wenche Andersen
45 minutter
HovedrettIngredienser
4 porsjoner
Stekt laks:
800 g
laksSommersalat med rømmedressing:
2 stk
hjertesalatELLER:1 stk
hodesalat1 dl
rømme2 ts
sitronsaft2.5 ts
sukkerAgurksalat:
1 stk
slangeagurk, i skiver0.75 ts
salt1 ss
olje0.75 ts
eddik0.5 ts
pepper, sort og nykvernet1.5 ts
sukkerSlik gjør du det:
Skrubb nypoteter og legg i en gryte med vann så det så vidt dekker potetene. Tilsett rikelig med salt (til 1 kg poteter, en håndfull salt) og dill, ta gjerne med stilkene. Kok opp og la potetene trekke til de er møre. Prøv deg fram med en liten spiss kniv. Hell av kokevannet og damp potetene godt. Tilsett hakket dilleventuelt litt flaksalt og server med smør, gjerne lokalt produsert smør. Stekt laks: Dryss salt og pepper på laksen. Varm olje i en stekepanne, tilssett smør og la smøret bruse ut før fisken legges i. Press over sitron og la fisken steke 2 - 3 min. på hver side. Sommersalat med rømmedressing: Skyll og rist godt av salatbladene. Riv dem i mindre biter. Visp rømmen stiv med sitron og smak til med sukker og gressløk. Vend salaten lett inn i dressingen. Server straks. Tips: Rømme kan erstattes med stivpisket krem eller en blanding av rømme og krem. Agurksalat: Skyll agurken og fjern eventuelt skall med en potetskreller. Høvle agurken i tynne skiver med en ostehøvel. Dryss på salt og la agurkskivene så med saltet i 10 - 15 minutter. Hell av vannet som danner seg. Bland sammen olje, eddik og pepper og smak til med sukker eventuelt sennep. Hell laken over agurkskivene og vend lett om med to gafler. La salaten stå og trekke minst 10 minutter før servering. Dryss over finhakket kruspersille ved servering.