Posjerte egg med røkelaks og hollandaise
Oppskrift av: Gøril Wiker
45 minutter
Forretter og småretterIngredienser
4 porsjoner
Slik gjør du det:
Du kan selvfølgelig overleve med posehollandaise på hytta, men det er ikke vanskelig å lage selv heller. Og posjerte egg ser imponerende ut, men er bare gøy. Dette gjør du ikke perfekt ved første forsøk, men ganske snart... Bruk en vid kjele om du har. Kok opp vann med 3 ss eddik per halvliter vann. Knekk ett og ett egg forsiktig i en kopp. Ta kjelen nesten av platen, det skal fortsatt syde. Hell egget oppi, og se hvordan hviten samler seg rundt plommen. Jo ferskere egg, jo lettere. Posjer egget i 3-5 minutter. Du kan godt lage to-tre stykker samtidig, men ikke flere, om du ikke er dreven. Ta opp med hullsleiv - plommen skal fortsatt være myk, mens hviten er fast og samlet. Trim eventuelt egget med et glass, det blir alltid noen "tråder" av hviten som ikke ser pene ut, og server øyeblikkelig. Aller helst med det klassiske følget røkelaks og hollandaise. Hollandaise: Smelt smør over svak varme i en kjele. Skum overflaten, eller la det stå så lenge at det hvite grumset samler seg i bunnen. Hell det klarete smøret over i en mugge, så det avkjøles litt. Visp sammen eggeplommer og vann med litt salt og pepper og en spisesje smør i en liten tykkbunnet kjele. Sett den over svak varme, og visp hele tiden, til blandingen tykner til krem. Pass på at det ikke blir så varmt at eggene koagulerer, dvs. smuler seg. Ta kjelen av platen, og visp så kraftig inn det smeltede smøret i en tynn stråle - her er det veldig greit å få hjelp til hellingen. Tilsett til slutt sitronsaften, og smak til.