Bagels
Det tar et par dager - men da har du gode bagels!
Oppskrift av: Clotilde Dusoulier
1440 minutter
BakverkIngredienser
Svampen
0.25 ts
gjær215 g
vann140 g
surdeig (starter)For deigen
0.25 ts
gjær6 g
salt1.5 ss
malt sirup1 ss
bakepulverSlik gjør du det:
Denne oppskriften tar to dager. Det blir ca åtte bagels.Dag 1:Den første dagen lager du den svamapete: Bland sammen ingrediensene i en stor bolle (gjerne mixmaster-bollen). Bland til du får en glatt blanding. Dekk til og la den stå i to timer, til den begynner så vidt boble.Lag deigen: Ha alle ingrediensene til deigen (fra gjær til sirup) i den første bollen. Rør om og bland godt. Kna deigen i minst 10 minutter eller bruk kjøkkenmaskinen (ca 8 minutter). Alt melet bør blandes inn i løpet av omtrent 2 minutter. Dersom deigen er for tørr til at alt melet tas opp har du i noen dråper vann. Kna til deigen blir glatt og god. Den blir ganske stiv, men det skal være god å ta i og ikke for tørr.Dekk til bollen med et kjøkkenhåndkle og la det stå i romtemperatur i en time. Dekk til med plastfolie og sett den i kjøleskapet til dagen etter (og opp til to dager).Dag 2Ta bollen ut av kjøleskapet og sett den i romtemperatur i en time. Legg bakepapir i to stekeplater med litt olje på.Ha deigen på benken og del i åtte like store deler (omtrent 100 gram hver). Form dem til runde boller.Trykk tommelene dine gjennom bollene og bruk de andre fingrene til og dra deigen forsiktig ut slik at det blir hull i mitten og bagel-formen antaes! Hullene trenger å være større enn du tror på dette tidspunktet fordi de drar seg sammen under hevingen. Legg dem på stekebrettet, dekk til med kjøkkenhåndkler og la dem hvile i ca 15 minutter. Forvarm ovnen til 260 grader. Kok opp en stor kjele med vann (15 cm dypt). Gjør klar skåler med sesamfrø (og/eller andre frø).Sjekk om deigen er klar til å kokes ved å ta flyte-testen: Slipp en bagel ned i en bolle med vann i romtemperatur: Den skal flyte etter 10 sekunder. Gjør den ikke det, så legg den på stekebreettet og vent 5-10 minutter.Når deigen er klar, ha bakepulveret i kjelen med kokende vann og ha i så mange bagels du tør av gangen. Kok i ett minutt, snu dem og kok i ett minutt til (eller to minutter om du vil ha den seigere). Legg merke til at bagels har en side som er penere og rundere enn den andre.Dypp bagelsene i frøene på begge sider og legg dem med den pene siden opp på stekebrettet.Når alle bagelsene er kokt og dekket med frø setter du dem i ovnen og baker i 5 minutter. Ett brett nest nederst og ett nest øverst. Så bytter du plass på brettene. Senk temperaturen til 230 grader og bak i 5 minutter til. Kanskje noen minutter til om du liker dem mørkere.Legg dem til avkjøling på rist i minst 30 minutter eller til helt avkjølt. (Kan fryses når de er helt avkjølt.