Fruktbrød
Oppskrift av: Wenche Andersen
120 minutter
BakverkIngredienser
50 g
smør7 dl
melk1 beger
kesam(1% eller 8% fett)2 stk
egg100 g
gjær for søte deiger2 dl
sukker1.5 ts
kardemomme, malt0.5 ts
salt1.4 kg
hvetemelFyll
Pensling
Slik gjør du det:
(deigen kan også brukes til boller, kanelsnurrer, kringle, skolebrød) Smelt smør, tilsett melk og visp ut kesam og egg i væsken. Varm til lunken og rør ut gjæren i litt av væsken (tørrgjær blandes i hvetemelet). Tilsett sukker, kardemomme og salt. Elt inn hvetemel til en glatt og smidig deig. Dekk deigen med plast og la den stå lunt til heving, ca 30 min (til den er dobbel så stor). Ta deigen ut på et melet bakebord og elt inn tørket frukt. Form til 2 eller 3 brød. Legg i smurte brødformer. Etterhev under klede i ca 1 time. Pensle med smeltet smør og dryss over perlesukker og mandelflak. Stek på nederste rille i varm stekeovn 200 ºC i ca 45 min. Avkjøl på rist.