Helkornbrød
Oppskrift av: Aase Strømstad
1440 minutter
BakverkIngredienser
350 g
helkornshvete5 dl
kokende vann5 dl
skummet melk50 g
gjær2 ts
salt2 ss
olje1 kg
sammalt hvete, grov500 g
hvetemelSlik gjør du det:
2 brød i 2 l former. I ovn ved 200° i ca. 1 time. Hell kokende vann over helkornene og la dem stå til neste dag. Varm melken til den er lunken, 37°/fingervarm, og rør ut gjæren. Rør melkeblandingen i de utbløtte kornene og tilsett salt, olje og alt det grove melet. Elt deigen sammen med så mye fint mel at den blir fast og smidig. Dekk deigen godt til og la den heve til dobbel størrelse, 1-2 timer. Elt deigen om, del den i to jevnstore emner, som trilles til glatte brød. Legg dem i godt smurte former og la dem etterheve til de fyller formene. Snitt brødene, pensle dem med vann og dryss eventuelt sesamfrø eller solsikkefrø over. Stek brødene nederst i ovnen til de er gjennomstekte. Avkjøl dem på rist og la dem gjerne ligge til neste dag før det skjæres i dem.