Hvitløk- og urtefylt vårkylling med aioli
Oppskrift av: Wenche Andersen
120 minutter
HovedrettIngredienser
4 porsjoner
1.5 kg
kylling4 fedd
hvitløk3 ss
olivenolje1 stk
sitron16 stk
poteterAioli
4 fedd
hvitløk2 stk
eggeplomme0.25 ts
salt3 ts
sitronsaft2 dl
olivenolje2 ss
kaldt vannSlik gjør du det:
Sett en liten langpanne inn i stekeovnen og varm ovnen til 225ºC. Skjær av gompen på kyllingen. Skyll kyllingen inni og tørk med kjøkkenpapir. Gni litt salt inne i kyllingen (i hulrommet). Løsne skinnet på brystet, bruk fingrene og løsne skinnet fra kjøttet. Dryss inn litt salt og fyll på med mesteparten av de grovhakkede urtene, hvitløk fedd delt på langs og drypp inn noen dråper olivenolje. Del sitron i båter og legg inn i kyllingen samen med litt friske urter. Brett vingene under kyllingen og bind sammen lårene og skroget ved knokene. Lag 2-3 snitt på tvers av lårene og fyll med resten av urtene. Gni inn kyllingen med olivenolje, salt og pepper. Hell litt olivenolje i den varme langpannen. Legg kyllingen med brystet ned, legg godt vaskede poteter med skall rundt kyllingen (del mellomstore poteter i to) og sett i stekeovnen i 6-7 min. Ta ut langpannen, snu kyllingen slik at den ligger med brystsiden opp, stek videre ved 180 ºC i 50-60 min. Steketiden er avhengig av størrelsen på kyllingen. La kyllingen hvile 10-15 min før oppskjæring. Server med lettkokte sprøe sukkererter, ev litt sprøstekt sopp og aioli Aioli Alle ingrediensene bør ha samme temperatur. Finhakk hvitløk og rør sammen med eggeplommer, salt, pepper og sitronsaft. Rør inn oljen i en tynn stråle til du får en tykk «majones». Smak til med salt og pepper og rør inn litt kaldt vann til passe konsistens.