Hopp til hovedinnhold

Parmesan

Parmesan

Foto: Walter Cimba

 Osten omtales som oftest som parmigiano i Italia og parmesan i andre land. Parmesan er det fransk og betyr at osten er fra Parma. 

De mest kjente typene italiensk parmesan er Parmigiano Reggiano og Grana Padano. En tredje kjent type er Grana Lodigiano med kjerneområde i provinsen Lodi i Lombardia.

Parmigiano Reggiano som er lagret opp til to år kalles vecchio og mer enn to år stravecchio. Ost som er lagret mindre enn ett år, hvilket er uvanlig, kalles parmigiano nuovo, men Parmigiano Reggiano selges ikke så ung. Tre segl som viser ostens modningstid har vært brukt siden 2007: rødt for minst 18 måneder, sølv for minst 22 måneder og gull for minst 30 måneder.

Energiinnhold

Verdiene viser hvor stor andel av det totale energiinnholdet som kommer fra hver næringsgruppe.

Protein

36.2 g (54 %)

Fett

29.7 g (44 %)

Karbohydrat

0.9 g (1 %)

Alle næringsstoffer

Vann

28 g

Kilojoule

1730 kJ

Kilokalorier

416 kcal

Protein

36.2 g

Fett

29.7 g

Mettet

19.2 g

Trans

1.1 g

Enumettet

7.7 g

Flerumettet

1.1 g

Kolesterol

80 mg

Karbohydrat

0.9 g

Stivelse

0 g

Mono+Disakk

0.9 g

Sukker

0 g

Kostfiber

0 g

Alkohol

0 g

Retinol

371 µg

Beta-karoten

233 µg

Vitamin A

390 RAE

Vitamin D

0.3 µg

Vitamin E

0.8 alfa-TE

Tiamin

0.03 mg

Riboflavin

0.32 mg

Niacin

0.1 mg

Vitamin B6

0.11 mg

Folat

12 µg

Vitamin B12

3.3 µg

Vitamin C

0 mg

Kalsium

1025 mg

Jern

0.8 mg

Natrium

1530 mg

Kalium

152 mg

Magnesium

41 mg

Sink

5.1 mg

Selen

12 µg

Kobber

0.84 mg

Fosfor

680 mg

Vi har 129 oppskrifter med Parmesan