Basilikum

Basilikum

Foto: Iril Kolle

Basilikum passer til de fleste matretter, men er spesielt godt i salater, tomatretter, grønnsaksretter, sauser, marinader, fisk, fjørfe og pastaretter. Spesielt godt passer basilikum sammen med tomat, men også sammen med løk og hvitløk. Nytes helst rå, koking gjør at basilikumen mister mye av smaken. Basilikum skal være frisk i fargen, bladene hele, saftige og sterkduftende. Den skal ikke være slapp og tørr, eller ha visne blader eller stilker. Basilikum tåler kulde dårlig. Sorte blader tyder på kuldeskade.

Viktige næringsstoffer

Protein

3.1 g (62 %)

Fett

0.7 g (13 %)

Karbohydrat

1.2 g (24 %)

Alle næringsstoffer

Vann

90 g

Kilojoule

126 kJ

Kilokalorier

30 kcal

Protein

3.1 g

Fett

0.7 g

Mettet

0 g

Trans

0 g

Enumettet

0.1 g

Flerumettet

0.4 g

Kolesterol

0 mg

Karbohydrat

1.2 g

Stivelse

0 g

Mono+Disakk

1.2 g

Sukker

0 g

Kostfiber

3.4 g

Alkohol

0 g

Retinol

0 µg

Beta-karoten

3550 µg

Vitamin A

296 RAE

Vitamin D

0 µg

Vitamin E

1.7 alfa-TE

Tiamin

0.06 mg

Riboflavin

0.19 mg

Niacin

1 mg

Vitamin B6

0.16 mg

Folat

77 µg

Vitamin B12

0 µg

Vitamin C

22 mg

Kalsium

213 mg

Jern

4.3 mg

Natrium

7 mg

Kalium

298 mg

Magnesium

64 mg

Sink

0.8 mg

Selen

0 µg

Kobber

0.38 mg

Fosfor

47 mg

Vi har 199 oppskrifter med Basilikum