Kalvekraft
Får du ikke tak i kalvebein kan du bruke oksebein isteden.
Oppskrift av: Håvard Egge
240 minutter
Saus, dressinger og marinaderIngredienser
4 kg
kalvebein2 dl
olje, nøytral1 hode
hvitløk2 stk
løk4 stk
gulrot0.5 stk
sellerirot1 stk
purre3 ss
tomatpuré8 l
vann3 ss
timian2 stk
laurbærbladSlik gjør du det:
Sett stekeovnen på 190 grader.Legg beina i en langpanne.Gni dem inn med halvannen desiliter nøytral olje.Brun beina i ovnen i 30-60 minutter, men husk å snu på dem hvert 5. minutt slik at de ikke blir brent.Varm opp resten av oljen i en stor kasserolle. Fres grønnsakene mens du rører til de begynner å bli gylne. Tilsett tomatpureen og fortsett å rør mens du steker i tre minutter til.Tilsett de brunede beina som ligger i langpanna. Kast det overflødige fettet, og hell en del av vannet i langpanna. Deglaser (stek ut) all smaken som er i panna og tilsett den store kasserollen.Hell resten av vannet i kasserollen og kok opp.Skum godt av med en øse eller skje.Skru ned varmen og tilsett timian og laurbærblad, og fortsett å skumme av urenheter som kommer opp underveis. La kraften syde i 6 timer. Etter seks timer siles krafta over i en ren kasserolle. Kok ned til du sitter igjen med 5 liter kalvekraft. Avkjøl og oppbevar i kjøleskap om du skal bruke kraften de nærmeste tre dagene.
Når kraften har fått stå en stund kaldt vil fettet legge seg på toppen og blir enkelt å fjerne.
Frys ned alt som er til overs - antakelig er den fortsatt god om et halvt år.