Lettrøkt ishavsrøye fra Morten Hallan
Oppskrift av: Morten Hallan
120 minutter
HovedrettIngredienser
4 porsjoner
2 stk
ishavsrøye (à ca 500 g)2 ss
havsalt1 stk
selleri4 stk
mandelpoteter100 g
smør, usaltet4 stk
persillerot (små)50 g
sukker50 g
valnøtter200 g
spinat1 dl
hvitvin3 dl
kremfløte1 dl
fiskekraftSlik gjør du det:
Les nøye gjennom fremgangsmåten før du lager denne retten. Vask og filiter fisken. Dryss filetene med havsalt og grovmalt pepper. La dem ligge i ca. en time. Det er enkelt å røke ishavsrøye i stekeovn. Fyll en liten stekepanne med sagspon og sett platen på fullt til sponet er glødende. Sett fyr på sponet. Legg et vått håndkle over for å slukke flammene. Sett pannen med spon tilbake i kald stekeovn. Legg filetene på en rist, plasser risten over sponen og lukk døren. La fisken røke i kald ovn i 5-7 minutter. Vask og skrell poteter og selleri. Skjær dem i biter og kok til de er møre. Hell av vann og mos dem. Varm opp med salt, pepper og smør før servering. Vask, skrell og skjær to poteter i strimler. Stek strimlene i panne med olje til de er sprø og gylne. Skrell persillerøtter, del på langs og gi dem et raskt oppkok. Glasser smør og sukker sammen med hakkede valnøtter. Fres spinaten i olje og smak til. Saus: Kok inn hvitvin til ca. 1/3. Tilsett fløte og kraft og kok til halvparten. Smak til med merian, og sil. Forvarm stekeovnen til 170 grader. Fyll fisken i smurt ringform og stek i 4 minutter. Fyll formen opp med varm spinat. Ta av ringen og fjern skinnet. Legg persillerøtter, valnøtter, poteter og selleri rundt. Hell saus rindt. Smak til kraften med merian og drypp rundt.