
Linsesalat med avokado, skinke og eple- og pepperrotkrem
Oppskrift av: Jørgen Kolderup
180 minutter
SalatIngredienser
4 porsjoner
150 g
tørkede linser (jeg har brukt puylinser)2 ss
olivenolje2 stk
liten gulrot1 stk
liten sellerirot5 dl
vann2 stk
avokado100 g
salt kjøtt (salt skinke, confit av and, stekt bacon e.l.)1 ss
balsamicoeddik1 ss
olivenolje1 neve
(liten) revet salat, f.eks. romano eller isbergEple- og pepperrotkrem:
1 stk
eple1 dl
rømmeSlik gjør du det:
Bløtlegg linsene i kaldt vann i 1-2 timer. Skyll dem godt. Vask, skrell og kutt gulrøtter i sellerirot i små biter. Fres grønnsakene i olje sammen med masse friske urter. Tilsett linsene, vann og en klype salt. Kok opp, og la det småkoke i 15-20 minutter til væsken har fordampet, og linsene er møre. Juster eventuelt med litt vann hvis de koker tørre uten at de er møre. Avkjøl. Kutt eplet i tynne strimler, bruk gjerne en mandolin. Vend straks eplestrimlene i rømmen. Smak til med litt revet limeskall, presset limesaft og revet pepperrot. La kremen stå kjølig frem til servering. Del avokadoene i to og ta ut steinen. Grav ut fruktkjøttet med en skje og kutt det i biter. Kutt kjøttet i tynne strimler. Vask salaten. Ha linsene over i en bolle og vend inn balsamicoeddik og olivenolje. Vend forsiktig inn kjøtt og salat, avokado til slutt. Smak til med litt salt og eventuelt eddik. Anrett salaten på tallerkener med en liten klatt eple- og pepperrotkrem. Oppskriften er hentet fra "Salater!" av Jørgen Kolderup (Cappelen 2006)