Julestek for veganere
Veganer? Sjekk denne julesteken. Og selv om du ikke er veganer, så bør du gi denne en sjanse uansett!
Oppskrift av: Jane H. Johansen
180 minutter
VegetarIngredienser
Ris og linser
0.5 ts
salt1 stk
laurbærblad4 dl
vannNøtter
2 dl
mandler2 dl
cashewnøtterGrønnsaker
30 g
steinsopp, tørket1 stk
purre1 stk
rødløk, hakketKrydder
1 ts
finhakket chili2 fedd
hvitløk, finhakket1 ts
salt1 ts
muskat, maltDu trenger også
2 dl
små havregrynSlik gjør du det:
Forberedelser
1. Ha først ris og linser i en kjele sammen med salt, laurbærblad og vannet. Kok i 20 min på lav varme. Du kan gjerne skru av varmen siste 10 min og bare la det dampe seg ferdig.
2. Rist nøttene i tørr panne. Mal til de er veldig småsmulet i food processor.
3. Legg steinsoppen i en liten bolle og hell over 2 dl varmt vann fra springen, det skal såvidt dekke over. La det stå og bløte seg.
4. Kutt opp purre, stangselleri, løk, chili og hvitløk.
Så er det klart for farselaging!
1. Ha den ferdigkokte ris- og linseblandingen i en stor bakebolle (fjern laurbærbladet).
2. Tilsett nøttesmulene, steinsoppen med bløtevann, resten av grønnsakene, krydder, vin og havregryn.
3. Mos det hele med stavmikser eller i food processor til det er en jevn farse. Smak til med pepper og ev. litt ekstra salt.
4. Kle en brødform med bakepapir og dytt farsen godt nedi formen. En brødform på 1 liter er passe. Stek på 200 grader i ca 50 min.
Tips
- La julesteken avkjøles helt før du skjærer i den. Den trenger litt tid på å "sette seg".
- Del julesteken i tykke skiver med en skarp kniv. Stek skivene gylne og sprø på begge sider i olje.