Marinert blekksprut med valnøtt- og hvitløksaus
Oppskrift av: Fedon Lindberg
120 minutter
Forretter og småretterIngredienser
8 porsjoner
2 ss
sitronsaft1 ss
honningValnøtt- og hvitløksaus:
1.25 dl
valnøttkjerner0.75 dl
parmesan, nyrevet0.5 ss
sitronsaft, friskpressetSlik gjør du det:
(Kalamária med sáltsa karídi ke skórdo) Den uvanlige sausen som serveres til de grillede blekksprutene, er enkel og rask å lage hvis du bruker food processor, men sausen blir tykkere og får en mer intens smak hvis du støter ingrediensene sammen i en morter. Sausen passer også godt til annen stekt fisk og til bønneretter, kokt eller ovnsstekt squash og aubergine. Server med oliven og en grønn salat til. Rens akkaren. Bland sitronsaft, honning, salt, pepper og 22 ss olivenolje i en middels stor bolle. Ha i blekkspruten, og rør så den blir dekket av marinaden. Dekk til bollen, og sett den til side i 1 time. Imens fyrer du opp grillen og lager sausen: Bruk food processor eller morter, og kjør eller støt nøtter og hvitløk til de er pulverisert og litt oljeaktige. Det tar ca. 1 minutt med food processor, ca. 6 minutter med morter. Tilsett salt, pepper, parmesan og persille eller koriander. Kjør eller støt sammen. Tilsett olivenolje, sitronsaft og buljong, melk eller olivenolje gradvis. Smak til med salt og pepper. Sett til side. Ta blekkspruten opp av marinaden. Pensle 4 metallspidd (stikk spiddet gjennom tentaklene også). Pensle grillristen rikelig med olivenolje, og pensle blekkspruten med mer marinade. Grill blekkspruten 1-2 minutter på hver side, til den er lett brunbrent på utsiden og ugjennomskinnelig. Med en gaffel skyver du blekksprutene av spiddet ned på varme tallerkener. Server sausen i en klatt ved siden av. Pynt med agurkskiver og sitronbåter. Serveres varmt.