Marinert lammestek med honningglaserte rotgrønnsaker
Oppskrift av: Wenche Andersen
1440 minutter
HovedrettIngredienser
8 porsjoner
2.5 kg
lammelår1 fedd
hvitløk1 l
kefir1 stk
gulrot1 stk
løkHonningglaserte rotgrønnsaker
1 stk
sellerirot4 stk
gulrot4 skiver
kålrot2 ss
smør2 ss
honning, flytendeGrov mandelpotetpuré
1 kg
mandelpoteter3 skiver
sellerirot2 dl
matfløte100 g
smørSjysaus
100 g
smør i biterSlik gjør du det:
Legg lammelåret i en stor frysepose (gjerne dobbel, så er du sikker på at det ikke går hull på den). Bland sammen urter, hvitløk og kefir og hell over lammelåret i posen. Knyt igjen og legg i kjøleskapet i 2 døgn. Ta lammelåret ut av posen og "stryk" av marinaden, bruk hånden. Låret skal ikke skylles i vann!! Krydre med salt og pepper og stikk inn et steketermometer. Legg lammelåret i en ildfast form. Del løken i båter, gulrot i skiver og legg i pannen sammen med et par kvister friske urter og lammelåret. hell ved litt vann/ kraft eller lammefond. Tilsett ev litt mer væske under stekingen. . Stek i varm stekeovn 125 ºC til steketermometeret viser 68-70 ºC. Ta steken yt dekk pannen med aluminiumsfolie og et tykt badehåndkle/ pledd og la steken stå og hvile seg mens poteter og grønnsaker gjøre klar. Honningglaserte rotgrønnsaker Rens og del grønnsakene i staver og brun i smør i en stekepanne. Vend inn honning, salt og krydder og etterstek i varm stekeovn ved 200 ºC til grønnsakene er møre. Grov mandelpotetpure Skrell og del potetene i biter og kok dem møre i vann. hell av kokevannet. Grovmos potetene med en visp. Kok opp fløte og smør og rør inn i potetene. Smak til med salt, pepper og revet muskatnøtt. Sjysaus Sil opp sjyen fra lammelåret. Kok den inn til konsentrert smak og pisk inn kaldt smør i biter rett før servering. Smak ev til med litt portvin, salt og pepper.